Hyvässä kunnossa oleminen voisi auttaa vakavasti sairastuneita. Syöpäriskiä taas madaltaisi liikkumisen ja kapean vyötärön yhdistelmä.
British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lihasmassan ja fyysisen kunnon edistäminen voisi lähes puolittaa syöpäsairaiden kuolemat.
Lue myös: Tämä tauti vaivaa joka kolmatta suomalaista: "Johtuu pääsääntöisesti kehnoista elintavoista"
Lihasvoima ja hyvä fyysinen kunto liittyivät matalampaan riskiin kuolla
Tutkimuksessa analysoitiin lähes 47 000 syöpäpotilaan tietoja. Mukana oli erityyppisiä ja vakavuusasteeltaan erilaisia syöpiä. Loppuanalyysissa oli mukana 42 englanninkielistä tutkimusta, kertoo The Guardian.
Analyysin mukaan lihasvoima ja hyvä fyysinen kunto liittyivät matalampaan riskiin kuolla mistä tahansa syystä.
Edith Cowanin yliopiston tutkijoiden mukaan parhaassa lihas- ja fyysisessä kunnossa olleet potilaat kuolivat 31–46 prosenttia epätodennäköisemmin mistä tahansa syystä verrattuna niihin potilaisiin, jotka olivat huonoimmassa lihas- ja fyysisessä kunnossa.
Voiman ja aerobisen kunnon yhdistelmä laski riskiä esimerkiksi 19–41 prosenttia heillä, joilla syöpä oli keuhkoissa tai ruoansulatuselimistössä. Riski laski 8–46 prosenttia heillä, joilla syövän levinneisyysaste oli 3 tai 4.
Tutkijoiden mukana räätälöidyt liikkumisohjelmat voisivatkin olla hyödyksi potilaille.
Lue myös: Nyt on helppo! Tutkimuksen mukaan superlyhyt treenipyrähdys puolittaisi sairausriskin
Vyötärökoon ja liikkumisen yhdistelmä pienensi riskiä
Liikkumisen puolesta puhuvat muutkin tutkimukset. Toinen British Journal of Sports Medicinessä julkaistu tutkimus totesi, että kapea vyötärö ja säännöllinen liikunta yhdistettyinä pienentävät syöpäriskiä paremmin kuin vain toinen näistä yksinään.
315 000 hengen analyysissä tutkittiin henkilöitä, jotka täyttävän maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksista toisen tai molemmat.
Suosituksen mukaan naisen vyötärönympäryksen tulisi olla alle 88 senttiä ja miesten alle 102 senttiä. Toisen suosituksen mukaan keskikovaa liikuntaa pitäisi harrastaa 150–300 minuuttia tai korkean intensiteetin liikuntaa 75–150 minuuttia viikossa.
Keskikovaa liikkumista on reipas kävely, pyöräily tai sulkapallon peluu. Korkean intensiteetin liikuntaa on esimerkiksi hölkkä, nopea pyöräily, jalkapallon tai koripallon pelaaminen.
Koehenkilöitä seurattiin keskimäärin 11 vuoden ajan. Tutkimusaikana noin 30 000 henkeä sairastui syöpään.
Tutkijoiden mukaan henkilöillä, jotka liikkuivat suositusten mukaan, mutta omasivat suositusta leveämmän vyötärön, syöpäriski oli kohonnut 11 prosenttia. Jos vyötärö taas oli kapea, mutta liikuntaa ei saanut suositusten mukaan, riski nousi neljä prosenttia.
Tutkimustiimin mukaan vain yhden suosituksen täyttäminen "ei riitä".
Jos kumpikaan suositus ei täyttynyt, riski nousi 15 prosenttia.
– Tulos korostaa holistisen elämäntavan merkitystä sen sijaan, että syöpäriskin pienentämisessä keskityttäisiin vain yhteen asiaan, syöpätutkimusjärjestön Helen Croker kuvasi Independentille.
Crokerin mukaan pienetkin muutokset liikunta- ja ruokailutavoissa kannattavat, sillä ne voivat kumuloitua ajan myötä suuriksi muutoksiksi.
Lue myös:
Unohda BMI, nyt tulee BRI – näin painoindeksin vaihtoehto toimii
Vatsarasvasta löytyi ikävä sivuvaikutus – koskee erityisesti naisia
Asiantuntija: Jos haluat polttaa rasvaa vatsasta, näin kauan sinun täytyy treenata
Katso myös: Pauliina meni lääkäriin varmuuden vuoksi, saikin keuhkosyöpädiagnoosin
8:07Pauliina Salonen sai keuhkosyöpädiagnoosin täysin yllättäen 2020.
Lähteet: The Guardian, Independent