Tutkijat arvioivat The New England Journal of Medicine -tiedelehdessä julkaistussa kirjeessään, että covid-19 voi aiheuttaa diabeteksen puhkeamisen.
Diabeteksen ja koronavirusinfektion välinen yhteys kulkee kahteen suuntaan, 17 diabetestutkijasta koostuva kansainvälinen tutkijaryhmä uskoo kliinisten havaintojen pohjalta.
Erityisesti huonossa hoitotasapainossa olevan diabeteksen tiedetään lisäävän riskiä vakavaan covid-19-tautiin ja siihen kuolemiseen. Lisäksi on havaittu, että covid-19 voi laukaista diabeteksen koronapotilailla, joilla ei sitä ole aiemmin ollut.
Koronapotilailla on havaittu vakavia aineenvaihduntaan liittyviä komplikaatioita, kuten diabeettista ketoasidoosia eli insuliinin puutteesta johtuvaa happomyrkytystä sekä hyperosmolaarista koomaa, joka johtuu liian korkeasta verensokerista. Ennestään tiedetään, että korkea verensokeri nostaa infektioherkkyyttä, ja raju infektio nostaa verensokeria entisestään.
Koronaviruksen tiedetään kiinnittyvän elimistössä ACE2-reseptoreihin, joita löytyy keskeisistä aineenvaihduntaan liittyvistä elimistä ja kudoksista, kuten haimasta, rasvakudoksesta, ohutsuolesta ja munuaisista. Näissä monistuessaan koronavirus voi aiheuttaa geneettisiä muutoksia sokeriaineenvaihduntaan, mikä puolestaan saattaa aiheuttaa komplikaatioita diabetesta ennestään sairastavilla tai johtaa diabeteksen puhkeamiseen.
Myös koronaviruksen läheisen sukulaisen SARS-koronaviruksen on havaittu aiheuttaneen potilailla akuutin diabeteksen puhkeamista.
Lue myös: Tiedätkö, kuinka monta ihmistä espanjantauti, sars ja lintuinfluenssa tappoivat? Katso tästä epidemiatiedot
Paljon avoimia kysymyksiä
Tutkijoiden hypoteesi herättää runsaasti kysymyksiä. Vielä on esimerkiksi epäselvää, säilyvätkö vakavan covid-19-taudin aiheuttamat muutokset sokeriaineenvaihduntaan infektiosta paranemisen jälkeenkin. Vastaamatta on lisäksi siihen, kuinka yleinen ilmiö koronaviruksen laukaisema diabetes on, ja olisiko kyseessä tyypin 1 vai 2 diabetes vaiko jokin sokeritaudin uusi muoto.
Esitetty väittämä diabeteksen ja koronaviruksen kaksisuuntaisesta yhteydestä saa myös pohtimaan, miten covid-19 vaikuttaa ennen tartuntaa olemassa olleeseen diabetekseen.
Tutkijat huomauttavat, että uusi koronavirus on nimensä mukaisesti varsin uusi infektioiden aiheuttaja ja sen lopullinen ymmärtäminen vaatii aikaa. Diabeteksen ja koronaviruksen yhteyttä on tarkoitus selvittää tarkemmin globaalin rekisterin avulla.
Lue myös: 10 merkkiä siitä, että sinulla voi olla koronavirus – nämä oireet kertovat todennäköisimmin sairastumisesta
Lue myös: Poikkeusolot päättyvät ja kuolleiden määrä jäi matalaksi, joten uskaltaako nyt huokaista helpotuksesta? HUSin toimitusjohtaja ja THL:n ylilääkäri kertovat, mikä Suomessa tehtiin hyvin ja mikä meni pieleen
Lähteet: The New England Journal of Medicine, Science Daily, Gizmodo