Eniten eläinperäistä rautaa saaneilla oli 26 prosenttia suurempi riski kakkostyypin diabeteksen kehittymiseen, tutkimus havaitsi.
Harvardin yliopiston kansanterveyteen keskittyneen laitoksen tutkimuksessa selvisi, että runsas punaisen lihan nauttiminen lisää sairausriskiä. Punaisen lihan sisältämä hemirauta näyttäisi nostavan riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.
Nature Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kasviperäinen rauta ei nostanut kakkostyypin diabeteksen riskiä.
Katso myös: Diabeteksen hyvä hoito voi säästää äkkikuolemaan johtavalta infarktilta. Juttu jatkuu videon alla.
8:34
Lihasyönnin ja diabetesriskin välillä "merkittävä yhteys"
Hemiraudan vaikutuksia tutkittiin perkaamalla ravintoraportteja 36 vuoden ajalta. Ravintotietoa oli kerätty yli 200 000 terveystutkimukseen osallistuneelta osanottajalta.
Tutkimustiedotteen mukaan analyysissa löytyi "merkittävä yhteys" korkeamman hemiraudan saannin ja kakkostyypin diabeteksen riskin välillä. Eniten eläinperäistä rautaa saaneilla oli 26 prosenttia suurempi riski taudin kehittymiseen kuin vähiten kyseistä rautaa saaneilla.
Lue myös: Tutkijat havaitsivat pekonin ja makkaroiden lisäävän dementiariskiä – syö sen sijaan näitä
Suurempi määrä hemirautaa liittyi myös sellaisiin veren biomarkkereihin, jotka liittyvät kakkostyypin diabetekseen.
– Hemiraudan saannin vähentäminen erityisesti punaisesta lihasta sekä kasviperäisemmän ruokavalion omaksuminen voivat olla tehokkaita tapoja alentaa diabetesriskiä, tutkimusta tehnyt Frank Hu kuvasi tiedotteessa.
Tutkimuksessa oli haasteensa. On mahdollista, että kaikkia tulosta sekoittavia tekijöitä ei otettu huomioon. Koehenkilöt olivat myös kaikki vaaleaihoisia, ja suurin osa oli naisia. Samansuuntaisia tuloksia diabetesriskin ja lihansyönnin yhteyksistä on kuitenkin saatu jo 2017 ja vielä uudelleen 2022.
Lue myös: Jättitutkimus paljastaa, millaiset ruoat voivat viedä ennenaikaiseen hautaan
Lue myös: "Paljon näkee ihmisiä, jotka eivät kiinnitä tähän mitään huomiota" – millaiset asiat lisäävät akuutin sepelvaltimotautikohtauksen riskiä?
Katso myös: Uskoisitko? Tällaiset olivat diabeetikon pistosvälineet 1970-luvulla
1:47
Lähteet: Nature Metabolism, Harvard T.H. Chan School of Public Health, NYPost