Tutkimus: Näin koronan sairastaminen useamman kerran voi vaikuttaa terveyteesi

0:50img
KATSO VIDEO: Toistuvat koronavirusinfektiot saattavat tutkimuksen mukaan lisätä muiden terveysongelmien riskiä.
Julkaistu 06.07.2022 10:23

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Miljoonien potilaiden terveysdata paljasti, että toistuvat koronavirusinfektiot saattavat tutkimuksen mukaan lisätä muiden terveysongelmien riskiä.

Toistuvat koronavirusinfektiot saattavat tutkimuksen mukaan lisätä muiden, toisinaan pysyvien terveysongelmien riskiä, kertoo CNN. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Lue myös: Korona piinaa jatkossakin: "Suurin osa tulee sairastamaan monta kertaa elämänsä aikana"

Tiedot yli 5 miljoonasta henkilöstä

Tutkimuksessa vertailtiin potilaiden terveystietoja. 250 000 henkilöä oli terveystietojensa mukaan sairastanut koronan kerran, ja 38 000 muuta oli sairastanut sen kahdesti tai useammin. Kontrolliryhmänä toimivat tiedot yli 5 miljoonasta henkilöstä, joilla ei terveystietojen mukaan ollut ollut koronaviruksen aiheuttamaa sairautta.

Henkilöitä oli hoidettu Yhdysvalloissa toimivassa VA Health System -ohjelmassa, joka on tarkoitettu veteraaneille.

Lue myös: Tutkijoiden mukaan koronarokote voi lievittää long covid -oireita

Useampi sairastettu covid-19-tauti nosti kuoleman riskin kaksinkertaiseksi

Tutkijoiden mukaan kaksi tai sitä useampi sairastettu covid-19-tauti nosti kuoleman riskin kaksinkertaiseksi verrattuna henkilöihin, joilla oli ollut koronaviruksen aiheuttama tauti vain kerran.

Riski joutua sairaalaan puolen vuoden sisällä koronavirustaudista nousi kolminkertaiseksi. Myös joidenkin muiden terveysongelmien, kuten munuais-, suolisto-, keuhko- ja sydänongelmien, riski lisääntyi.

– Kysyimme yksinkertaisen kysymyksen: jos ihmisellä on ollut covid[-19] aiemmin ja nyt menossa on toinen infektio, lisääkö se todella [muiden sairauksien] riskiä? Yksinkertainen vastaus on "kyllä lisää", tutkimusta tehnyt kliininen epidemiologi Ziyad Al-Aly Washingtonin yliopistosta kuvaa.

Lue myös: 47-vuotias amerikkalaisnainen sairasti tiettävästi pisimpään kestäneen koronan

Tällaisia terveysongelomia saattoi aiheutua

Al-Alyn mukaan yleisiä uusia diagnooseja useiden koronavirusinfektioiden jälkeen olivat rintakivut, epänormaali sydämen rytmi, sydänkohtaus, sydänlihastulehdus, sydänpysähdys ja verihyytymät.

Keuhko-ongelmista yleisiä olivat hengästyneisyys, alhainen veren happipitoisuus, keuhkosairaudet ja nesteen kertyminen keuhkojen ympärille.

Riskit olivat korkeimmillaan heti toisen koronavirusinfektion aikaan, mutta riski myös säilyi koholla puolen vuoden ajan. Riski oli olemassa huolimatta siitä, oliko henkilö rokotettu vai ei.

Katsoi myös: Long covidista ei ole tulossa kansansairautta, sanovat asiantuntijat. Juttu jatkuu videon alla.

2:00img

Long covidista kärsii arviolta muutama prosentti koronan sairastaneista.

Lue myös: Tutkimukset: Nämä tekijät lisäävät long covidin riskiä

Tutkimus ei voinut osoittaa selkeää syy-seuraussuhdetta

Tutkimuksen ongelmana on, että se oli laadultaan havainnoiva. Se ei siis voinut osoittaa selkeää syy-seuraussuhdetta.

Lisäksi tuloksissa tulee ottaa huomioon, että useammat koronainfektiot olivat yleisempiä ihmisillä, jotka jo valmiiksi olivat riskiryhmissä iän tai muiden terveysongelmien vuoksi. Taudin saaminen uudelleen ei siis välttämättä ole sattumaa, eivätkä useiden koronavirustartuntojen riskit välttämättä myöskään ole sattumaa, Al-Aly korostaa.

– On mahdollista, että sairaammat tai immuunipuutoksista kärsivillä ihmisillä on korkeampi uuden infektion ja epäsuotuisien terveysvaikutusten riski uuden infektion saamisen jälkeen.

CNN:n mukaan muut asiantuntijat pitävät tuloksia kuitenkin kiinnostavina.

– Yleinen uskomus on, että jos selvisi ensimmäisestä [korona]infektiosta, selviän hyvin myös toisesta eikä ongelmia tule", kliinisen lääketieteen opettaja Daniel Griffin kuvaa.

Griffin kertoo omassa potilastyössään nähneensä, että toisinaan toinen koronavirustauti voi olla lievempi, mutta toisinaan ei. Lisätutkimuksia aiheesta tarvittaneen vielä.

Lue myös: Tämä on tutkijoiden mukaan merkki koronapotilaan huonosta ennusteesta

Lue myös: WHO: Koronapandemiaan kuollut kenties kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin aiemmin arvioitu – kymmenessä maassa 70 prosenttia kuolemista

Katso myös: Koska koronan jälkeen uskaltaa lähteä treenaamaan? 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähteet: Cnn.com, Researchsquare.com, Sfchronicle.com, Nzherald.co.nz

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus