Tutkimus: Näin ruokavalio vaikuttaa suoliston bakteerikantoihin – kahvista ja punaviinistä löytyi suotuisa vaikutus

Matala-asteinen tulehdus lisää koronariskejä - Teemu Suna kertoo, miten riskiryhmäläisiä voi seuloa 2:43
Matala-asteinen tulehdus lisää koronariskejä; Teemu Suna kertoo, miten riskiryhmäläisiä voi seuloa

Ruokavalio vaikuttaa suoliston bakteerikantoihin, ja tuoreen tutkimuksen perusteella tulehdusta edistää runsas eläinperäisten ruokien, alkoholin ja sokerin käyttö.

Ruokavalio vaikuttaa suoliston bakteerikantoihin, mikä voi joko hillitä tai lisätä matala-asteista tulehdusta suolistossa.

Tuoreen tutkimuksen perusteella tulehdusta edistää runsas eläinperäisten ruokien, alkoholin ja sokerin käyttö. Kasvispainotteinen ruokavalio sen sijaan voi hillitä tulehdusta.

Nämä asiat liittyivät tulehdusta edistävien bakteerien runsauteen

Gut-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 1 400 henkilön ruokavaliotietoihin ja ulostenäytteisiin. Osallistujista 550 sairasti tulehduksellista suolistotautia.

Liha, teollisesti prosessoidut ruoat kuten ranskalaiset, runsas sokeri ja alkoholi liittyivät tulehdusta edistävien bakteerien runsauteen, analyysi osoitti.

Kahvi ja punaviini liittyivät suotuisiin kantoihin

Vastaavasti palkokasvit, kala, pähkinät, kasvikset ja kuitupitoiset ruoat liittyivät bakteereihin, jotka hillitsevät tulehdusta ja suojaavat suolistoa. Juomista kahvi ja punaviini liittyivät suotuisiin ja virvoitusjuomat ja vahvat alkoholijuomat haitallisiin bakteerikantoihin.

Eri ruokiin ja ruokavalioihin liitetyt vaikutukset näkyivät sekä terveillä että tulehduksellista suolistosairautta potevilla.

Katso myös: Tulehduksellinen suolistosairaus kuihdutti Janin sairaalakuntoon. Mies kertoi elämästään sairauden kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Juttu jatkuu videon alla.

Tuloksista ei voi päätellä, johtuvatko muutokset vain ruokavalioista

Tutkimuksen menetelmällisten rajoitusten vuoksi tuloksista ei voi päätellä, johtuvatko havaitut muutokset vain ja ainoastaan osallistujien ruokavalioista. Aiemmat tutkimukset viittaavat samanlaisiin yhteyksiin, mutta vielä tarvitaan lisätutkimuksia.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat