Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan päivän aterioiden nauttiminen kymmenen tunnin sisään pienentää vuorotyöläisten terveysriskejä.
Epäsäännöllinen työ kuormittaa elimistöä etenkin epäsäännöllisen unen ja vuorokausirytmin vuoksi. Vuorotyön tiedetään voivan altistaa esimerkiksi ylipainon kertymiselle, tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonisairauksille sekä syövälle.
Arvostetussa Cell Metabolism -tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus ehdottaa, että terveysriskejä voi pienentää maltillisella pätkäpaastolla. Syömisen rajoittaminen 10 tunnin aikaikkunaan näyttää olevan hyväksi etenkin henkilöille, joiden riski sairastua on ennestään koholla.
Lue myös: Tarkkaile kaloreiden sijaan kelloa – trendidieetin terveyshyödyistä lisää näyttöä
Suotuisia vaikutuksia kolmessa kuukaudessa
Tutkimukseen osallistui 137 amerikkalaista palomiestä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä osallistujia neuvottiin syömään päivän ateriansa 10 tunnin sisään, toisessa muutoksia ei vaadittu ja osallistujat nauttivat sapuskansa 14 tunnin aikaikkunassa. Kaikkia osallistujia ohjeistettiin noudattamaan terveyshyödyistään tunnettua Välimerellistä ruokavaliota.
Syömisen rajoittaminen tiettyyn aikaikkunaan laski merkittävästi palomiesten "pahaa" kolesterolia, paransi heidän mielenterveyttään sekä vähensi viikoittain juotujen alkoholiannosten määrää. Lisäksi pätkäpaasto paransi verensokeri- ja verenpainetasoja osallistujilla, joilla ne olivat tutkimuksen alussa koholla.
Aiemmin samainen tutkimustiimi on havainnut, että maltillinen pätkäpaasto pudottaa painoa, vähentää sisäelinrasvaa, alentaa verenpainetta ja kolesterolia sekä tasaa verensokeri- ja insuliinitasoja yleisestä metabolisesta oireyhtymästä kärsivillä.
Syömisen ajallisesta rajoittamisesta hyötyvät todennäköisesti muutkin vuorotyöläiset kuin palomiehet sekä lisäksi pikkulasten vanhemmat, jotka usein joutuvat valvomaan öisin. Tutkimuksessa ateriat nautittiin klo 9–17 välillä. Osallistujat eivät raportoineet voimattomuudesta tai muista ikävistä sivuvaikutuksista.
Onko sinulla metabolinen oireyhtymä? Katso paljastava testi videolta. Juttu jatkuu videon alla.
0:37
Elimistö tarvitsee lepoa syömisestä
Moni napostelee jatkuvasti, vaikka elimistö tarvitsisi myös taukoja ruoan käsittelystä. Etenkin vuorotyötä tekevästä myöhään illalla tai keskellä yötä syöty ateria voi tuntua tarpeelliselta piristysruiskeelta, vaikka keho ei siitä kiittäisikään.
Epäsäännöllinen vuorokausi yhdistettynä väsyneenä tehtyihin huonoihin ruokavalintoihin ja epäsäännölliseen ruokarytmiin saattaa vaikuttaa merkittävästi aineenvaihduntaan. Lopputuloksena usein eri sairauksien riski kasvaa.
Ravitsemussuosituksia mukaileva ruokavalio, hyvä nesteytys, alkoholin käytön vähentäminen sekä syöminen 3–5 tunnin välein tukevat vuorotyöläisen terveyttä.
Pätkäpaaston voi ottaa mukaan keinovalikoimaan, mikäli sen noudattaminen tuntuu hyvältä. Syömistavan pitkäaikaisista vaikutuksista vuorotyöläisten terveyteen ei kuitenkaan vielä tiedetä. Lisäksi esimerkiksi työn fyysinen kuormittavuus vaikuttaa energiantarpeeseen.
Katso videolta, onko välipalasi sokeripommi!
3:26
Lue myös: Oireet, jotka voivat kertoa piilevästä sydänsairaudesta – älä ohita näitä merkkejä!
Lue myös: Psykologi Jaakko, 28, kokeili kuukauden kolmivuorotyötä – "Arvostus on kasvanut"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Science Daily, BBC, New Scientist, Terveyskirjasto 1 & 2