Kuulostaako tutulta? Kolme tavallista viikonloppuvirhettä, jotka tuhoavat terveytesi

Elimistö pitää säännöllisyydestä. Jos ihmisen tavat ja rytmi poikkeavat viikonloppuisin suuresti arjesta, voi lopputuloksena olla terveyden rapistuminen.

Viikonloppu – tai muut vapaapäivät töistä tai opiskelusta – mahdollistavat arkirutiinien heittämisen roskakoriin, mutta millä hinnalla? Market Watch listasi kolme yleistä viikonlopputapaa, jotka tekevät hallaa ihmisen terveydelle. Säännöllisyys on nimittäin valttia, kun ihminen yrittää elää terveellisesti.

1. Aterioiden syöminen myöhään

Tuoreen Barcelonan yliopiston tutkimuksen mukaan viikonlopun epäsäännölliset ateriat voivat johtaa ”syömisjetlagiin”, joka voi johtaa painon kohoamiseen. Eniten paino nousi ihmisillä, joiden syöminen viivästyi viikonloppuisin 3,5 tunnilla verrattuna arkeen.

Myöhään syödyt ateriat on jo aiemmin yhdistetty liikakilojen kertymiseen. Syyksi on epäilty ihmisen biologista rytmiä, joka vaikuttaa aineenvaihduntaan. Öisin lepäävä keho tarvitsisi paastoa, ei suurta ateriaa sulatettavakseen.

Lisäksi syömisrutiinien epäsäännöllisyys saattaa johtaa elimistön sisäisen tasapainon horjumiseen.

Aiemmassa espanjalaistutkimuksessa myöhäinen, kymmenen jälkeen illalla syöty ateria yhdistettiin kohonneeseen eturauhas- ja rintasyövän riskiin.

2. Pitkään nukkuminen

Arkena kertyneen univajeen kiinnikurominen vapaapäivinä ei ole kestävä tapa. Vuonna 2019 ilmestyneen tutkimuksen mukaan univajeen aiheuttamia tuhoja aineenvaihduntaan ei pysty lieventämään nukkumalla tavallista enemmän viikonloppuna. Jojo-nukkuminen voi jopa pahentaa univajeen haittoja.

Ylipitkät unet viikonloppuna voivat tutkimustiedon valossa johtaa myös naposteluun sekä lisätä diabetesriskiä. Vuonna 2017 tutkijat puolestaan huomasivat, että arkena menetettyjen tuntien nukkuminen yöunien päälle viikonloppuisin heikentää sydänterveyttä.

Univaje on sydän- ja verisuonielimistön sairauksien sekä kakkostyypin diabeteksen lisäksi yhdistetty muistisairauksiin. American Academy of Sleep Science -järjestön tutkimus varoittaa, että myöhäinen nukkumaanmeno ja pitkään nukkuminen viikonloppuisin voivat paitsi rapauttaa fyysistä terveyttä myös johtaa mielialan laskuun ja väsymykseen.

3. Liika fyysinen rehkiminen

Arkena sohvaperuna, mutta viikonloppuna liikuntahirmu? Urheilu on toki ihmiselle hyväksi, mutta seitsemää päivää koskevien liikuntasuositusten täyttäminen kahden päivän aikana voi johtaa terveydelle haitalliseen lopputulemaan.

Vuonna 2014 ilmestyneen tutkimuksen mukaan ”viikonloppusoturit” ovat suuremmassa riskissä loukkaantua viikonlopun aikana kuin arkena. Uuteen liikuntamuotoon tutustuminen tai liian koviin suorituksiin pyrkiminen ilman riittävää harjoittelua voivat helposti johtaa paikkojen rikkomiseen.

Jos aikaa liikkua ei kuitenkaan löydy kuin viikonlopuista, on sekin parempi kuin ei mitään. Liikunta auttaa elämään joka tapauksessa pidemmän ja terveemmän elämän kuin liikkumattomuus.

Maltti on silti valttia, koska liiallisen rehkimisen seurauksena tapahtunut loukkaantuminen vaikeuttaa liikuntaa jatkossa. Ennen liikuntasuoritusta kannattaa lämmitellä kunnolla, ja suorituksen aikana kehoaan on tärkeää kuunnella.

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41
Kapeneeko vyötärö hulaamalla? Katso naisten testi videolta.

Lue myös:

    Uusimmat