Tutkimus vahvistaa näyttöä vakavien infektioiden yhteydestä dementiariskiin – tietyissä infektioissa erityinen riski

Vakavat infektiot ovat tutkimuksen mukaan yhteydessä suurentuneeseen dementiriskiin.

Vakavat sairaalahoitoa edellyttävät infektiot saattavat suurentaa riskiä sairastua dementiaan. Erityisesti riski havaitaan, kun potilas on sairastanut vakavan hengitystie-, virtsatie-, iho- tai verisuoni-infektion.

Tuoreen tutkimuksen perusteella sairaalahoitoa edellyttävän infektion sairastaneiden riski saada dementiadiagnoosi on noin 70 prosenttia suurempi kuin samanikäisten, jotka eivät ole sairastaneet vakavaa infektiota.

Toisessa analyysissa tutkijat sulkivat pois dementiatapaukset, jotka oli todettu kolmen vuoden sisällä tai yli 20 vuotta infektiosta. Yhteys näkyi myös tällöin ja oli jopa voimakkaampi kuin analyysissa, jossa tarkasteltiin koko potilasjoukkoa.

Samankaltaisia tuloksia saatu aiemminkin

Vakavien infektioiden ja dementian yhteydestä on saatu viitteitä aiemminkin. Muutama vuosi sitten suomalaistutkijat saivat samanlaisia tuloksia suomalaisväestössä.

Tulokset vahvistavat näyttöä vakaviin infektioihin liittyvästä dementiariskistä, mutta mekanismia ei vielä tunneta tarkasti. Haitat saattavat tulla suoraan infektioista, niihin liittyvistä muista seikoista tai sairaalahoitoon liittyvistä tekijöistä. Joka tapauksessa vakavat infektiot olisi hyvä huomioida potilaiden dementia-arvioita tehdessä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siihen osallistui 16 000 keskimäärin 55-vuotiasta. Yli 30-vuotisen seurannan aikana 6 000 potilasta joutui sairaalaan vakavan infektion takia ja 3 000 sairastui dementiaan.

Katso myös: Toimittaja testasi aivotutkijan kanssa, miten muisti toimii

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat