Tutkimus tuo hyviä uutisia laiskureille – tavallaan.
Yllä olevalla videolla asiaa suomalaisten lihomisesta.
Tuore tutkimus paljastaa, että laiskuus on hyvä tapa pidentää elinikää. Tutkijat huomasivat nimittäin, että lajit, joiden aineenvaihdunta on nopeampi, ovat suuremmassa vaarassa ajautua sukupuuttoon kuin laiskemmat lajit.
Tutkimus esiteltiin Journal of Proceedings of the Royal Society B: Biological Science -julkaisussa.
"Laiskimman eloonjääminen"
Nilviäisiä tutkimalla asiantuntijat huomasivat, että ne lajit, joiden energiankäyttö oli vähäistä, selvisivät paljon pidempään kuin ne, joiden energiankäyttö oli suurempaa.
Tutkijat toivovatkin nyt pystyvänsä soveltamaan hankkimaansa tietoa tutkiessaan lajeja, jotka ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon, ja näin pidentämään niiden pitkäikäisyyttä.
– Sen sijaan, että puhuttaisiin "vahvimman eloonjäämisestä", ehkä parempi metafora elämän historiasta olisikin "laiskimman eloonjääminen" tai vähintäänkin "hitaimman eloonjääminen", pohtii ekologian ja evolutionäärisen biologian professori Bruce Lieberman UPI-sivuston mukaan.
"Ei voi yksilönä päättää olevansa laiska"
Jos mieli tekisi nyt käpertyä sohvannurkkaan tutkimustulosten varjolla, kannattaa kuitenkin muistaa, että asiaa tutkittiin lajitasolla, ei yksilökohtaisesti. Tutkija Luke Strotz huomauttikin CNN:n haastattelussa, "ettei kukaan voi yksilönä päättää olevansa laiska ja odottaa elävänsä pidempään".
Asiantuntijat aikovat kertomansa mukaan tutkia vielä tarkemmin yhteyttä aineenvaihdunnan ja sukupuuton välillä eri eläinryhmissä ymmärtääkseen havaintojaan tarkemmin.
Ihmisiä tutkittaessa on aiemmin havaittu, että hidas kävely voi johdattaa ennenaikaiseen kuolemaan. Toisaalta on myös tutkittu, että laiskuus voi olla merkki älykkyydestä.