Sydänsairaus voi olla hiljainen tappaja – tutkimus osoittaa salakavalan oireettomuuden

Sydänkohtaus voi iskeä täysin yllättäen ilman ennakkovaroitusta. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että tutkittavista lähes puolella oli jonkin asteinen sydänsairaus, vaikka oireita ei ollut.

Uusi Annals of Internal Medicine -sivustolla julkaistu tutkimus on selvittänyt, että lähes puolella tutkituista löytyi merkkejä sepelvaltimotaudista tai valtimotaudista, joissa verisuoniin kerääntyy veren normaalia virtausta estävää plakkia. Sairauden fyysisistä merkeistä huolimatta tutkituilla ei ollut lainkaan sydänsairauksien oireita, Fox News -sivustolla kerrotaan.

Liki puolella piilevä sairaus

Tutkijat Kööpenhaminan yliopistollisesta sairaalasta Tanskasta tutkivat yli 9000 yli 40-vuotiasta tai vanhempaa ihmista, joilla ei ollut esiintynyt sydänsairauden oireita tai ollut historiaa sydänsairauksista. Lääkärit käyttivät angiogrammitutkimusta selvittääkseen tulokset. Angiogrammi on sydämen kuvantamistutkimus.

Reilulla puolella tutkittavista ei löytynyt mitään sydänsairauden fyysisiä merkkejä.

Oireettomuudesta huolimatta 36 prosentilla tutkittavista oli kuitenkin ei-obstruktiivinen sairaus eli heidän valtimoihinsa oli kerääntynyt plakkia, mutta ei niin paljoa, että se aiheuttaisi vielä tukosta. Lisäksi kymmenellä prosentilla löytyi obstruktiivinen sairaus, jossa verisuoniin oli kertynyt merkittävä määrä plakkia, joka voi ahtauttaa tai tukkia valtimot.

Heillä, joilta löytyi obstruktiivinen tai laaja sairaus, oli korkein riski sydänkohtaukseen tulevaisuudessa, kertovat tulokset.

Vajaalla puolella tutkimukseen osallistuneista oli siis jonkin asteinen sydänsairaus, mutta ei oireita.

3,5 vuoden sisällä tutkimukseen osallistuneista ihmisistä oli kuollut 193 ja sydänkohtauksen oli saanut 71.

– Tämä tutkimus tukee ajatusta aikaisen ehkäisyn ja tunnistamisen tärkeydestä potilailla, joiden voidaan ajatella kuuluvan korkean riskin sydänsairausryhmään, sanoo lääkäri Adedapo Iluyomade, ehkäisevän kardiologian asiantuntija Fox Newsille.

Iluyomade ei osallistunut tutkimuksen toteutukseen, mutta tarkasteli tutkimuksen tuloksia.

Kuka kuuluu korkean riskin ryhmään?

Sydänsairauksien pääasialliset riskitekijät ovat tupakointi, korkea verenpaine, diabetes, merkittävä ylipaino, korkea LDL-kolesteroliarvo, epäterveellinen ruokavalio, liikkumattomuus ja passiiviselle tupakoinnille altistuminen, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus. Joihinkin riskeihin, kuten ikään ja sukupuoleen, ei voida vaikuttaa.

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkkeitä? Juttu jatkuu videon alla.

– Miehet ja yli 65-vuotiaat ovat korkeammassa sydänkohtauksen riskissä, mutta samaan aikaan tutkimukset ovat osoittaneet, että valtimotauti alkaa kehittymään hyvin aikaisessa vaiheessa vaivihkaa, sanoo Iluyomade.

Lääkäri varoittaa, että rasvakertymiä voi löytyä jo 10- tai 11-vuotiaiden valtimoista. Ajan kanssa ne voivat kehittyä merkittäväksi plakkikertymäksi.

– On olemassa joitain riskitekijöitä, kuten geenit, ympäristönäkökulmat ja krooniset tulehdukset, joita ei voi helposti liittää riskilaskuriin tai arviointityökaluun, hän sanoo.

– Sepelvaltimon kovettumatauti kehittyy usein oireettomana, koska siihen vaikuttavat riskitekijät, kuten korkea verenpaine ja korkea kolesteroli, eivät aiheuta oireita. On tärkeää käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa, jotta nämä riskitekijät tulevat huomioiduiksi.

Iluyomade on kuitenkin toiveikas ja uskoo, että lisäämällä sydänterveystarkastuksia oireettomille ihmisille voidaan pelastaa henkiä.

Tanskalaistutkimuksen merkittävin rajoittava tekijä on, että tutkimus keskittyi ainoastaan valkoisiin tanskalaisiin ihmisiin. Toisin sanoen eri etnisyyksiä ei huomioitu tutkimuksessa.

Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat edelleen vajaan puolet työikäisten kuolemista Suomessa. Yhdessä ne muodostavat suurimman yksittäisen kuolinsyiden ryhmän, kertoo THL.

Katso myös: Toivo Sukari todisti sydänsairauden shokin ja seuraukset

Lue myös:

    Uusimmat