Tuttu mies Itä-Euroopasta uhmaa Netanjahun pidätysmääräystä

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahua ja maan entistä puolustusministeriä Yoav Gallantia epäillään rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista.

Saksa tutkii vielä, miten se vastaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pidätysmääräykseen Israelin pääministeristä Benjamin Netanjahusta, sanoo Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.

– Olemme parhaillaan tarkasti tutkimassa, mitä toimeenpano Saksalle merkitsee, ulkoministeri sanoi valtiollisen ARD-kanavan haastattelussa.

Baerbockin mukaan kysymys siitä, ottaisivatko Saksan viranomaiset kiinni Netanjahun ja Israelin entisen puolustusministerin Yoav Gallantin, josta niin ikään annettiin pidätysmääräys, on tällä hetkellä puhtaasi teoreettinen.

Ulkoministeri sanoi kuitenkin, että Saksaa sitovat niin kansainvälisen oikeuden kuin ICC:n määräykset, koska se on ratifioinut asiaankuuluvat sopimukset.

Unkarin pääministeri Viktor Orban kertoi aikaisemmin aikovansa kutsua Netanjahun vierailulle Unkariin pidätysmääräyksestä huolimatta.

Pidätysmääräykset annettiin epäillyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista, joiden epäillään tapahtuneen Gazan sodan aikana 8. lokakuuta 2023 alkaen ja jatkuneen ainakin 20. toukokuuta 2024 asti, jolloin syyttäjät hakivat pidätysmääräyksiä.

Orbanin mukaan ICC:n päätöksessä on kyse poliittisesta puuttumisesta käynnissä olevaan konfliktiin eikä oikeudellisesta toimesta.

– Tätä päätöstä on uhmattava, muuta vaihtoehtoa ei ole. Tulen myöhemmin tänään kutsumaan pääministeri Netanjahun vierailulle Unkariin. Tulen takaamaan, että jos hän saapuu, Kansainvälisen rikostuomioistuimen päätöksellä ei tule olemaan vaikutusta emmekä tule noudattamaan sen ehtoja, Orban sanoi.

Unkari on ICC:n jäsen. Sopimus jäsenyydestä ratifioitiin Orbanin ensimmäisellä pääministerikaudella vuonna 1999. Sopimusta ei kuitenkaan ole saatettu voimaan perustuslaillisista syistä, minkä vuoksi Unkari katsoo, ettei sen tarvitse noudattaa ICC:n päätöksiä.

Unkarilla on myös EU:n kiertävä puheenjohtajuus.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi jo aikaisemmin pitävänsä ICC:n päätöstä pöyristyttävänä.

ICC antoi lisäksi pidätysmääräyksen Hamasin sotilaallisen siiven johtajasta Mohammed Deifistä. Israel on sanonut tappaneensa Deifin iskussaan kesällä, mutta Hamas ei ole vahvistanut tietoa Deifin kuolemasta.

Netanjahu syytti ICC:tä antisemitismistä

Netanjahu kommentoi pidätysmääräystä torstaina syyttämällä ICC:tä antisemitismistä.

Hamas puolestaan kutsui Netanjahun ja Gallantin pidätysmääräyksiä tärkeäksi askeleeksi kohti oikeuden toteutumista. Järjestön poliittisen siiven edustajan Bassem Naimin mukaan päätös jää kuitenkin symboliseksi, jolleivät maailman maat tue sitä kaikin mahdollisin keinoin.

Pidätysmääräyksen antamisen jälkeen ICC:n perussopimuksen allekirjoittajamaat ovat periaatteessa velvollisia pidättämään Netanjahun, Gallantin tai Deifin, jos he vierailevat maiden alueilla.

Lue myös:

    Uusimmat