Tutulla sanonnalla vinha perä – tästä syystä uni on "paras lääke"

Saksalaistieteilijät löysivät tutkimuksessaan selityksen tutulle sanonnalle ”uni paras lääke on”.

Uni näyttää edistävän tiettyjen kehon vastustuskyvystä vastaavien solujen kykyä kiinnittyä kohteisiinsa, minkä johdosta taudinaiheuttajien saastuttamat solut tuhoutuvat. Tämän vuoksi riittävä uni saattaa tautien ja tulehdusten hoitamisessa.

Toisaalta unta häiritsevä stressi altistaa sairastumisille, sillä elimistön vastustuskyky ei toimi täydellä teholla, kirjoittavat Tübingenin yliopiston tutkijat tiedotteessa.

Unenpuute ja stressi heikentävät vastustuskykyä

Tutkijat keskittyivät työssään tarkastelemaan T-soluja. T-solut ovat veren valkosoluja, jotka ovat välttämättömiä immuunipuolustuksellemme. Kun T-solut havaitsevat tartunnan saaneen solun, ne aktivoivat tarttumisreseptorinsa. Tarttumisreseptorien ansioista T-solut pystyvät kiinnittymään infektoituneeseen soluun ja lopulta tuhoamaan sen.

Tutkimus osoitti, että unenpuute sekä pitkään jatkunut stressi lisäävät tarttumisreseptoreiden toimintaa häiritsevien hormonien määrää elimistössä. Näitä hormoneja ovat muiden muassa adrenaliini, noradrenaliini, adenosiini sekä prostaglandiini.

Mikäli toivoo vastustuskykynsä säilyttävän kykynsä taistella kehoon tunkeutujia vastaan, onkin riittävä unensaanti ja kroonisen stressin välttely tärkeää, muistuttaa Tübingenin yliopiston tutkija Stoyan Dimitrov uutistoimisto Reutersin mukaan.

Näin tutkimus tehtiin 

Tutkimuksessa tarkasteltiin sytomegalovirusinfektiota sairastavien ihmisten soluja. Sytomegalovirusinfektio on herpesvirusten ryhmään kuuluva yleismaailmallinen virus, kertoo Terveyskirjasto.

T-solujen tarkoitus on havaita infektoituneet solut ja tuhota ne. Kuitenkin, kun potilaiden T-solut sekoittuivat laboratoriotesteissä tiettyihin hormoneihin, niiden kyky aktivoida tarttumisreseptorinsa heikkeni merkittävästi.

Seuraavaksi saksalaistutkijat vertasivat kymmeneltä sytomegalovirusinfektiota sairastavalta osallistujalta otettuja T-soluja, kun he nukkuivat tai olivat valveilla. Nukkuvilta otetuissa T-solunäytteissä näkyi selvästi korkeampi tarttumisreseptoreiden aktiivisuustaso kuin hereiltä otettujen osallistujien T-solunäytteissä.

Tutkijoiden mukaan heidän löydöksensä todistaa unen T-solujen toimintaa tehostavan vaikutuksen.

– Tämä on erityisen tärkeää, kun otetaan huomioon uniongelmien ja heikentyneestä unesta johtuvien tilojen, kuten masennuksen, kroonisen stressin, ikääntymisen ja vuorotyön, korkea esiintyvyys, sanoo tutkimusta tehnyt Luciana Besedovsky tiedotteessa.

Tutkimus ilmestyi Journal of Experimental Medicine -tiedejulkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat