Twitterin haastaja näyttää lykkäävän sovelluksensa julkaisua Suomessa – tutkija pitää somejättien taistoa mielenkiintoisena

Yliopistonlehtori Matti Nelimarkan mukaan Twitterin kohtaamat kohut ovat luoneet kaikelle kilpailulle otolliset olosuhteet. Meta joutui myöntämään, että uutta Threads-sovellusta ei julkaista ainakaan heti EU-alueella sen tiukempien tietosuojasäädösten vuoksi.

Twitterin tavoin toimiva Threads on Facebookin emoyhtiön Metan luoma sovellus, johon voidaan kirjautua Instagram-tunnuksilla. Sovelluskaupoista se jo löytyy, ja lanseerausta odotetaan Yhdysvalloissa ja Britanniassa torstaina.

Helsingin yliopiston yliopistonlehtorin ja dosentin Matti Nelimarkan mukaan Threadsillä on edellytykset kampittaa Twitter käyttäjien houkuttelussa, mutta kaikki riippuu ihmisten käyttäytymisestä. Threadsin kohdalla kytkös Instagramiin voi olla toimiva sisäänheittotaktiikka, mutta osa käyttäjistä voi sitä myös karsastaa.

– Jos esimerkiksi Instagramissa tykkään kissoista ja olen rakentanut sinne kissaystävien verkoston, en välttämättä halua sen saman verkoston kanssa keskustella poliittisista sisällöistä, Nelimarkka kuvailee. 

Twitterillä on ollut ongelmia maineensa kanssa siitä lähtien, kun miljardööri Elon Musk osti alustan viime vuonna. Käyttösääntöjä on muutettu tiuhaan. Viimeisimmäksi Twitter rajoitti sitä, kuinka monta twiittiä käyttäjä voi nähdä päivässä. 

Nelimarkka muistuttaa, että samantapaisia ongelmia alustan toiminnan muutosten vuoksi on myös muissa sosiaalisen median kanavissa, kuten Redditissä. Twitter puolestaan on saanut rinnalleen haastajia aiemminkin, mutta tähän saakka palvelut kuten Mastodon eivät ole onnistuneet sen syrjäyttämisessä.

– Uusissa palveluissa verkostovaikutus ei välttämättä toimi. Jotta sosiaalisesta mediasta olisi hyötyä, siellä pitää olla myös ne muut ihmiset, joiden kanssa voi vuorovaikuttaa, Nelimarkka sanoo. 

Suomessa Twitterinkin käyttäjäkunta on ollut melko rajattua, Nelimarkan mukaan elitistinen. Palvelussa aktiivisia ovat esimerkiksi kansanedustajat, poliittisesti aktiiviset ihmiset ja korkeakoulutetut. 

Nelimarkka itse aikoo liittyä Threadsiin heti kun se vain Suomessa on mahdollista, mihin myös työ tietotekniikan ja median tutkijana velvoittaa. 

– Mutta käyttö on eri asia kuin liittyminen. Jos siellä ei ole kavereitani tai poliitikkoja, joiden viestintää haluan seurata, niin en sitten aio sitä käyttää. Mutta ehdottomasti liityn. 

 

Lue myös:

    Uusimmat