Työllisiä oli tämän vuoden toukokuussa 32 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin samaan aikaan, käy ilmi Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.
Samaan aikaan työttömiä oli 249 000, eli 12 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,6 prosenttia ja työttömyysasteen 6,6 prosenttia.
Työllisten määrä toukokuussa oli noin 2,6 miljoonaa. Työllisten määrän havaittu kasvu on 34 000:n virhemarginaalia pienempi. Työllisten määrä kasvoi miesten parissa enemmän kuin naisten. Työttömiä miehiä oli 133 000 ja naisia 116 000.
Työllisyysasteen trendi on hieman noussut ja työttömyysasteen trendi on pysynyt ennallaan viime kuukausina. Trendiluvuista on poistettu kausi- ja satunnaisvaihtelu, joten ne ovat keskenään vertailukelpoisia.
Työttömyys ja työllisyys vaihtelevat kuukausittain varsin paljon, ja muutos edellisen kuukauden havaintoon kertoo Tilastokeskuksen mukaan lähinnä kausi-ilmiöstä eikä suhdannekehityksestä. Tämän vuoksi tuoreinta tilastotietoa verrataan edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.
Kausitasoittamaton 15–64-vuotiaiden miesten työllisyysaste nousi edellisen vuoden toukokuusta 1,4 prosenttiyksikköä 74,3 prosenttiin ja naisten työllisyysaste 0,2 prosenttiyksikköä 71,8 prosenttiin.
Kausitasoittamaton työttömyysaste oli toukokuussa 8,8 prosenttia eli 0,5 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin.
15–24-vuotiaita nuoria oli toukokuussa yhteensä 614 000, joista työllisiä oli 280 000 ja työttömiä 117 000. Työvoimaan kuuluvien nuorten määrä oli näin ollen hieman alle 400 000.
Danske Bankin ekonomisti: Parannusta ei sitten tammikuun
Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan työttömyysasteen trendi on Suomen historialliseen tasoon verrattuna hyvä, mutta parannusta ei tammikuun jälkeen ole nähty.
Ekonomistin mukaan työmarkkinoiden korkeasuhdanne jatkuu edelleen, mutta suunta on vaakatasossa. Sekä työllisyys- että työttömyysasteen trendit ovat pysytelleet alkuvuoden pitkälti paikallaan yksittäisten kuukausien heilumisesta huolimatta.
– Melko pirteältä vaikuttavia työllisyyslukuja himmentää myös se, että toukokuussa työllisyys kasvoi vain osa-aikaisen työn osalta, kun kokoaikaisen työn määrä jopa laski, Appelqvist arvioi tiedotteessa.
Appelqvistin mukaan toukokuun luvut eivät anna aihetta erityiseen huoleen, mutteivät toisaalta viittaa siihenkään, että työllisyys olisi Suomessa erityisemmin nousemassa tällä hetkellä.
– Uudelle hallitukselle työllisyystilastojen julkistuspäivästä uhkaa tulla kuukausittainen päänsärky, kun kylmä hiki otsalla joudutaan odottamaan, näkyykö tilastoissa minkäänlaista merkkiä toivotusta työllisyyden paranemisesta. Tämänpäiväisistä luvuista ei varsinaisesti sellaista merkkiä löydy, mutta lukemat ovat riittävän hyvät, jotta kesän vietto voi jatkua seuraavaan julkistukseen saakka kohtalaisen leppoisasti.