Tilastokeskus julkistaa jatkossa luvut 20-64-vuotiaiden ikäryhmässä.
Työllisyysasteen trendiluku oli tammikuussa pienessä laskussa verrattuna vuoden takaiseen. Työllisyysteen trendi ikäryhmässä 15–64-vuotiaat oli 74,2 prosenttia ja ikäryhmässä 20–64-vuotiaat 78,4 prosenttia. Työttömyysasteen trendiluku oli 7 prosenttia ikäryhmässä 15–74-vuotiaat.
Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen totesi tviitissään, että uuden tiedon valossa työllisyys ei ole niin hyvä kuin aiemmin luultiin.
– Työllisyysasteen trendi aleni tammikuussa 74,2 prosenttiin ja lisäksi kolmen edellisen kuukauden tiedot tarkentuivat alaspäin, Sorjonen tviittasi.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist totesi kommentissaan, että vuosi on alkanut vaimeasti sekä työllisyyden että työttömyyden osalta, mutta että kehitys oli odotettavissa.
– Työllisyyden trendi heikkeni kuluvan vuoden alussa, mikä sopii vallitsevaan analyysiin suhdannetilanteesta. Minkäänlaista romahdusta ei edelleenkään nähty ja saattaa hyvin käydä niin, ettei työllisyys edes ehdi laskea kovin alas meneillään olevassa vaisummassa suhdannejaksossa ennen kuin talouskehityksen suunta jo muuttuu, Appelqvist kirjoitti.
Tilastokeskus on uusimmasta työvoimatutkimuksesta alkaen ryhtynyt ilmoittamaan lukunsa 20–64-vuotiaiden osalta, koska se on kansainvälinen käytäntö ja helpottaa vertailua muiden maiden tilastojen kanssa.
258 000 työtöntä työnhakijaa
Sekä työllisten että työttömien määrä kasvoi verrattuna vuoden takaiseen. Työllisiä oli 25 000 enemmän kuin vuosi sitten ja työttömiä 6 000 enemmän. Työllisten miesten määrä kasvoi 23 000:lla ja naisten 2 000:lla.
Työvoiman ulkopuolella olevia 15–74-vuotiaita oli vuoden 2023 tammikuussa 1 355 000, mikä oli 28 000 vähemmän kuin vuosi sitten.
Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi vuorostaan, että heidän tilastoinnissaan työttömien työnhakijoiden määrä laski 15 700 henkilöllä. Työttömiä työnhakijoita oli TE-keskuksissa ja kuntakokeiluissa yhteensä 258 000. Avoinna oli 176 500 työpaikkaa, mikä oli 31 600 vähemmän kuin vuosi sitten. Appelqvistin mukaan taso on edelleen hyvä.
– Vaikka avoimien työpaikkojen määrä on viime vuoden alussa mitatun ennätyskorkean tason alapuolella, oli työvoimalle alkuvuodesta edelleen jopa hämmentävän paljon kysyntää. Historiallisesti vertaillen nämä ovat korkeita lukuja. Työpaikkojen saatavuudesta ei työllistyminen siis ole kiinni.
Pitkäaikaistyöttömien määrä näyttää kuitenkin jämähtäneen paikoilleen. Heitä oli tammikuussa 86 000, sama määrä kuin joulu- ja marraskuussa.
– Tilanne on jossain määrin huolestuttava, sillä on ilmeisenä riskinä, että osa pitkäaikaistyöttömistä jää pysyvästi työmarkkinoiden ulkopuolelle, Appelqvist sanoi.