Viimeiset työllisyysluvut ennen vaaleja kertovat työllisyysasteen pysyneen samalla tasolla jo pitkään.
Työllisten määrä kasvoi helmikuussa 12 000:lla verrattuna viime vuoden helmikuuhun, kertoo Tilastokeskus. Työttömiä oli 2 000 enemmän kuin vuosi sitten, ja työllisyysasteen trendiluku 15–64-vuotiaiden ikäryhmässä oli 74,2 prosenttia.
Työttömyysasteen trendiluku aleni hiukan 6,8 prosenttiin.
Miesten ja naisten työllistyminen kulki eri suuntiin. Työllisiä miehiä oli helmikuussa 8 000 vähemmän ja naisia 20 000 enemmän kuin vuosi sitten.
Ikäryhmässä 20–64-vuotiaat työllisyysaste oli 77,7 prosenttia, sama kuin vuotta aiemmin.
Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen pohtii tviitissään, onko työllisyyden paraneminen pysähtynyt, kun työllisyysaste ei ole viime aikoina juuri liikahtanut.
– Lähes sama jo viisi kuukautta peräkkäin, Sorjonen huomauttaa.
Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala arvioi, että työttömyysasteen pieni lasku selittyy työvoiman supistumisella.
– Työllisyys edelleen hyvässä kuosissa, vaikka työllisyysasteen trendinousu lienee pysähtynyt. Työttömyysaste aleni 6,8 prosenttiin helmikuussa. Laskun osaselitys työvoiman pienessä supistumisessa, Vesala tviittaa.
Ikäryhmittäin työllisyysaste on syksyn jälkeen laskenut melko selvästi 55–64-vuotiaiden keskuudessa, mutta noussut nuoremmissa ikäryhmissä, Vesala toteaa.
Sotavuoden vaikutus jäänyt pelättyä pienemmäksi
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist totesi kommentissaan, että työllisyyskehitys jatkui helmikuussa pelättyä parempana. Sotavuodesta huolimatta työttömyys ei ole lähtenyt kasvuun.
– Huikeaa parannusta ei nähty, muttei myöskään merkkejä siitä, että taantuma olisi erityisesti syvenemässä tai tarttumassa työmarkkinoille. Työttömien määrä on lähes sama kuin vuosi sitten helmikuussa ennen Ukrainan sodan alkua, hän sanoi.
Miesten ja naisten työllisyydessä syntyneet erot kertovat Appelqvistin arvion mukaan siitä, että suhdanneluonteinen vastatuuli heijastuu enemmän miesvaltaisille aloille, kuten rakentamiseen ja teollisuuteen. Palvelualoilla ja terveydenhuollossa työvoiman kysyntä on vahvaa.
Työttömiä työnhakijoita 7 500 vähemmän
Työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli helmikuun lopulla yhteensä 258 100 työtöntä työnhakijaa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Heitä oli 7 500 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin ja saman verran kuin edellisessä kuussa.
Pitkäaikaistyöttömiä eli vähintään vuoden työttöminä olleita oli 85 100, eli 18 700 vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin helmikuun aikana 92 000, eli 30 500 vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Avoinna oli kaikkiaan 198 400 työpaikkaa, mikä oli 44 000 vähemmän kuin vuosi sitten.