Työsuojeluviranomaiset ovat saaneet viime vuosina kasvavassa määrin yhteydenottoja työsyrjintää epäileviltä ihmisiltä. Myös työsuojeluviranomaisten tekemät esitutkintapyynnöt poliisille ovat kasvussa.
Työntekijöiden pyytämät työsuojelutarkastukset ovat parin viime vuoden aikana kaksinkertastuneet.
Kaiken kaikkiaan asiakasyhteydenottoja tulee aluehallintovirastojen työsuojeluvalvontaan vuositasolla noin 60 000, joista viime vuonna jo 2854 johti työsuojelutarkastukseen työpaikalla. Edellisvuonna luku oli 1955 ja vielä kaksi vuotta aiemmin tarkastuksia tehtiin puolet vähemmän eli 1405.
– Yleisimmät syrjintäperusteet liittyvät terveydentilaan, sukupuoleen tai etniseen perusteeseen, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön valvontajohtaja Jussi Murto.
Valtaosa syrjintäepäilyistä tehdään Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella, jossa syrjintää koskevien yhteydenottojen määrä jatkaa kasvuaan. Viime vuonna työsyrjintäepäilyjä kirjattiin 196. Näistä liki sata oli terveydentilaan liittyviä syrjintäkokemuksia.
Osassa tapauksista syrjintäepäilyjä ei voida todentaa, osassa työnantajalle annetaan toimintaohjeet korjata toimintaansa, ja osa tapauksista etenee poliisitutkintaan ja siitä edelleen syyteharkintaan. Tapauksia, joissa työsuojeluviranomainen teki esitutkintapyynnön poliisille oli vuonna 2010 koko maassa 41 kappaletta ja viime vuonna 62. Sama suunta näyttäisi jatkuvan tänäkin vuonna.
– Prosentuaalisesti kasvu on suurta. Tämä on tietysti merkki siitä, että tapaus on ollut joko törkeä tai työnantaja ei ole sitten ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin työsuojeluviranomaisen toimista huolimatta. Jos työnantaja ei pysty tai halua saattaa asioita kuntoon, niin sitten viranomaisen on puututtava asiaan, Murto toteaa.