Pitkittyneestä työttömyydestä on tullut asiantuntijatöissä maineriski. Näin arvioi Insinööriliiton urahallinta-asiantuntija Seija Utriainen, jonka mukaan ilmapiiri on muuttunut selvästi muutamassa vuodessa.
– Ihmiset pelkäävät, että pitkän työttömyyden varjo vaikeuttaa paluuta palkkatyöhön, sanoo Insinööriliiton urahallinta-asiantuntija Seija Utriainen.
Ansiosidonnainen työttömyysturva ei siis houkuttelekaan huokaisemaan ja tuumailemaan tulevaa työuraa vaan nyt halutaan nopeasti uusi työpaikka.
Käytännössä tämä näkyy siinä, miten ihmiset suhtautuvat pätkätöihin.
– Määräaikaista työtä ei tällä hetkellä kammoksuta tai väistellä, kuten aikaisemmin, kun ihmiset mieluummin hakivat ensisijaisesti vakituista työtä, toteaa Utriainen.
– Mieluummin otetaan määräaikaisia pätkiä, kunhan pysytään työnsyrjässä kiinni ja työllistyneenä.
Yrittäjyyteen tarvitaan oma kipinä
Irtisanottuja kannustetaan yhä enemmän työllistämään itsensä yrittäjänä. Kannustavia kokemuksia on esimerkiksi Nokian Bridge-ohjelmasta, jonka puitteissa Suomeen syntyi yli 400 uutta yritystä.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksessa tehtiin Brigde-ohjelmasta selvitys, jonka mukaan vain reilut 10 prosenttia vastanneista koki olevansa niin sanotussa pakkoraossa ja perusti yrityksen välttääkseen työttömyyden.
– Yrittäjäksi lähdettiin, koska siihen oli ollut halua ja nyt siihen avautui myös mahdollisuus, totesi tuolloin tutkija Pertti Kiuru Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksesta.
Omaa intoa yrittäjyyteen painottaa myös Insinööriliiton urahallinta-asiantuntija Seija Utriainen.
–Yrittäjyyden pitäisi aina olla oma valinta, jonka pontimena on oma halua ja kiinnostus yrittämiseen, ei pakko tai muiden vaihtoehtojen puuttuminen.
Utriainen kannustaa hakeutumaan uusyrityskeskuksiin testaamaan omaa ideaa.
– Koulutetut ihmisinä ymmärtävät, että pelkkä tekniikan taito ei auta menestymään yrittäjänä, vaan täytyisi osata myös myydä ja markkinoida ja tietää paljon myös esimerkiksi kirjanpidosta ja verolaista.