Tyypin 2 diabetes on pitkään hiljainen sairaus. Sen hoito jo alkutekijöissään voisi ehkäistä monilta ikäviltä seurauksilta, kuten valtimoiden kovettumiselta sekä munuais-, silmä- ja hermosto-ongelmilta.
Yllä olevalla videolla varoitetaan diabeteksen huomaamattomuudesta.
Suomessa on noin 450 000 tyypin kaksi diabeetikkoa. Heistä noin 300 000 tietää sairaudestaan. Loput 150 000 elävät sen kanssa tietämättään ja saattavat saada diagnoosin jonain päivänä täytenä yllätyksenä. Lue, millaisiin melko huomaamattomiinkin oireisiin kannattaa kiinnittää huomiota.
Lisääntynyt jano ja pissahätä
Kun verensokeri nousee liikaa, ylimääräinen sokeri menee virtsaan. Tämä ylimääräinen sokeri vie mukanaan vettä, mikä taas johtaa siihen, että virtsan määrä lisääntyy. Tästä puolestaan seuraa kasvavaa janon tunnetta ja vessassa ravaamista yhä useammin. Saattaa olla, että vessaan pitää nousta yölläkin.
Lue myös: Nopea nettitesti ennustaa diabetesriskisi
Laihtuminen
Diabetes yhdistyy monen mielessä lihavuuteen, ja ihan syystä – ylipaino altistaa diabetekselle. Diabetes saattaa kuitenkin itse asiassa aiheuttaa myös tahatonta laihtumista. Ilmiö johtuu insuliinin puutteesta: kun verensokeri ei pysy hallinnassa, keho alkaakin kuluttaa lihasten proteiineja.
Uupumus
Jo korkea verensokeri itsessään aiheuttaa väsymystä. Se ilmenee erityisesti aterian jälkeen. Jos vessaan lisäksi joutuu heräilemään yölläkin, tilanne pahenee. Uupumuksen lisäksi voi ilmetä ärtyneisyyttä ja alakuloa.
Näön huonontuminen ja sumeneminen
Noin 30 prosentilla tyypin 2 diabeetikoista on verkkokalvomuutoksia jo silloin, kun tauti diagnosoidaan. Verkkokalvosairaus eli retinopatia on vakava uhka näölle, ja sen ensioireita – jotka tosin voivat ilmetä hyvin myöhään – ovat näön heikkeneminen ja sumentuminen, kauas näkemisen vaikeus, viivojen vääristyminen, värien näkemisen häiriöt ja näkökentän repaleisuus.
Diabetes voi tuntua jaloissa.Shutterstock
Jalkojen pistely, tunnottomuus tai kivut
Jalkojen särky tai erilaiset tuntohäiriöt voivat olla yksi diabeteksen merkki. Tätä hermojen toiminnan vauriota kutsutaan diabeettiseksi neuropatiaksi. Käytännössä sen oireita ovat esimerkiksi jalkaterien pistely, puutuminen, kipu ja tunnon heikkeneminen.
Tilanteen edetessä oireet voivat ”kivuta” ylemmäs sääriin ja reisiin ja alkaa vaikuttaa jo lihasten toimintaan niin, että kyykkyasennosta nouseminen vaikeutuu ja varpaiden tai jalkaterän asento muuttuu.
Hiivatulehdukset
Tyypin 2 diabeetikoille näyttää tulevan hiivatulehduksia useammin kuin muille. Jos tulehduksia on jatkuvasti, omat sokeriarvot voi olla syytä selvittää.
Lisääntynyt nälän tunne
Kun keho ei tuota tarpeeksi insuliinia ja verensokeri heilahtelee, nälän tunne voi olla välillä kovakin.
Lähteet: Prevention, Terveyskirjasto, Potilaan Lääkärilehti, Diabetes.fi