Uhri ei halunnut todistaa murhan yrityksestä syytettyä sisartaan vastaan – oikeuden päätöksen jälkeen kuultiin käänteentekevä selonteko

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti, että Vantaan Keimolassa huhtikuussa murhan yrityksen uhriksi joutunutta veljeä kuullaan käynnissä olevassa oikeudenkäynnissä.

Veli ei suostunut vastaamaan syyttäjän esittämiin kysymyksiin, mihin hänellä lähtökohtaisesti oli oikeus syytetyn läheisenä. Hän totesi, ettei halunnut kertoa asiasta.

Miehen siskoa syytetään kahdesta murhan yrityksestä ja törkeistä maksuvälinepetoksista. Syyttäjän mukaan hän yritti tappaa veljensä ja iäkkään äitinsä kolmikon yhteisessä asunnossa huumaamalla nämä lääkkeillä ja veitsellä viiltämällä.

Rikoksen taustalla oli heille määrätty häätö, sillä syytetty ei ollut maksanut vuokria ensimmäisen maksuerän jälkeen. Sen sijaan nainen oli ottanut veljensä ja äitinsä nimissä kymmenien tuhansien eurojen edestä lainoja. Suurimman osan rahoista hän käytti uhkapeleihin.

Minulla ei ole mitään kerrottavaa, mies totesi. Mies sanoi myös, ettei ollut keskustellut siskonsa kanssa tapahtumien jälkeen.

Syyttäjä vaati, että oikeus murtaa miehen oikeuden olla todistamatta siskoaan vastaan, mitä puolustus taas vastusti. 

Syyttäjän mukaan oli selvää, ettei mies ollut päättänyt kieltäytymisestään itse ja huomautti, että mies oli kertonut asiasta oma-aloitteisesti poliisin tekemän esitutkinnan aikana.

Syyttäjä katsoi, että uhrin ja vastaajan välille oli vuosien aikana muodostunut valta-asema, eikä tällaisen valta-aseman murtaminen tapahdu yhdessä yössä. Syyttäjän mukaan tätä ilmensi myös se, että syytetty esitti oikeudenkäynnin alussa kysymyksen siitä, saako hän esittää suoria kysymyksiä oikeudenkäynnin aikana.

Uhri kiistää syytetyn puheet itsemurhasuunnitelmasta

Käräjäoikeus piti tauon, jonka päätteeksi se päätti, että veljeä voidaan kuulla oikeudenkäynnissä. Oikeus tuli pitkälti samoihin päätelmiin kuin syyttäjä ja painotti, ettei mies antanut kieltäytymiselleen mitään pätevää syytä. Oikeuden mukaan näkövammaisella miehellä oli myös riippuvainen asema sisarestaan.

Päätöksen jälkeen mies kertoi vastaavansa kysymyksiin tekopäivän tapahtumista. 

Hän kertoi juoneensa siskonsa tarjoaman, lääkkeillä terästetyn kolajuoman ja mentyään sitten makuuhuoneeseen. Häntä huimasi ja hän nukahti.

Miehen mukaan kolajuoma maistui kitkerältä, eikä sisko kertonut asiasta sen enempää, eikä hän myöskään kysynyt. Sisko kertoi, että mies joutuisi muuttamaan asunnottomien kotiin.

Mies nukahti ja hänen seuraava muistikuvansa on se, kun hän heräsi sairaalasta. Hän ei tiennyt, miksi tai miten oli sinne päätynyt.

Syytetyn mukaan murhan yrityksen taustalla oli perheen yhteinen sopimus itsemurhasta. Miehen mukaan hänellä itsellään ei ollut itsemurha-ajatuksia, eikä itsemurhasta oltu keskusteltu perheessä. Miehen mukaan syytetty ei ollut myöskään puhunut itsemurhakirjeestä, jonka poliisi löysi asunnosta.

Miehen todistus on siis suoraan ristiriidassa sen suhteen, mitä syytetty on oikeudessa kertonut.

Oikeus jatkaa asian käsittelyä vielä tiistaina todistajien kuulemisella.

Lue myös:

    Uusimmat