Ukraina on kutsunut YK:n ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean valtaamilleen alueille Kurskissa

Venäjä piti kutsua provosointina ja sanoo edenneensä vastahyökkäyksessään.

Ukraina on kutsunut YK:n ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) hallussaan pitämille alueille Kurskin alueella Venäjällä.

Eilen lähetetystä kutsusta kertoi Ukrainan tuore ulkoministeri Andri Sybiha, jonka mukaan Ukraina haluaa kansainväliset järjestöt mukaan humanitaarisiin ponnisteluihin alueella. Näin Ukraina todistaisi sitoutuvansa kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen, hän sanoi.

Ukrainan joukot ovat Ukrainan mukaan vallanneet jo noin sata asutusaluetta ja 1 300 neliökilometriä nyt, kun hyökkäyksen alkamisesta on kulunut yli kuukausi.

Venäjä on tosin aloittanut äskettäin vastahyökkäyksensä Kurskin alueella ja asiantuntijoiden mukaan käyttänyt siinä eliittijoukkoja ja raskasta kalustoa. Maanantaina Venäjä kertoi joukkojensa vallanneen takaisin Uspenovkan ja Borkin kylät Kurskin alueella.

Ei halua tulla verratuksi Venäjään

Ukraina on halunnut välttää rinnastuksen Venäjän joukkoihin, joita on syytetty Ukrainassa vakavista sotarikoksista sekä julmuuksista siviiliväestöä vastaan.

Venäjän hallussa on AFP:n mukaan noin viidennes koko Ukrainan pinta-alasta.

Venäjä on sanonut joutuneensa evakuoimaan noin 150 000 venäläistä siviiliä Ukrainan Kurskin-operaation tieltä ja tyrmäsi osaltaan Ukrainan pyynnön kansainvälisten järjestöjen saapumisesta alueelle.

– Tämä on puhdasta provosointia. Me odotamme tällaisten provosoivien lausuntojen järkevää arvioimista (YK:lta ja ICRC:ltä), Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina.

ICRC:n johtaja Mirjana Spoljaric on parhaillaan vierailulla Moskovassa ja tapaa tiistaina ulkoministeri Sergei Lavrovin.

Lue myös:

    Uusimmat