Sota Ukrainassa on keskittynyt kolmelle alueelle, joista osa on Venäjän puolella.
Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Jussi Pajusen mukaan taistelut ovat jatkuneet kiivaina läpi kesän.
Ukraina on lennokki-iskuissaan keskittynyt viime aikoina Venäjän öljyteollisuuteen ja sotilaskohteisiin, etenkin lentotukikohtiin. Pajusen mukaan Ukrainalla on monta tavoitetta.
– Ensinnäkin tietenkin pyritään vähentämään Venäjän sodankäyntikykyä iskemällä sotilaskohteisiin ja myös pakottamaan venäläiset siirtämään muun muassa lentotukikohtia kauemmas varsinaisesta operaatioalueesta, jolloin venäläisten ilmahyökkäykset vaikeutuvat tietenkin hieman laajemmassa mittakaavassa, Pajunen kuvailee.
– Ukrainalaiset pyrkivät myös pitämään sodan venäläisten mielissä viemällä sotaa Venäjän maaperälle.
Katso videolta artikkelin alusta, miltä tilanne näyttää nyt kartoilla.
Kursk
Kolme viikkoa sitten Ukraina ylitti maarajan Venäjän Kurskin alueella.
Näiden viikkojen aikana Ukraina on onnistunut etenemään 10–30 kilometriä suunnasta riippuen, Pajunen kuvailee.
– Tällä hetkellä tilanne on se, että hyökkäys on pysähtynyt tai ainakin hidastunut merkittävästi ja venäläiset ovat vahvistaneet puolustusta alueellaan.
1:15
Ukrainan mukaan sen hallussa on tällä hetkellä noin 1 294 neliökilometriä. Ukraina myös kertoo ottaneensa noin 600 sotavankia näiden viikkojen aikana.
Pajusen mukaan lukuja ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa, mutta ne ovat ainakin suuntaa-antavia.
Belgorod
Venäjä on väittänyt, että Ukraina yrittäisi hyökätä maajoukoilla myös Belgorodin alueelle Venäjällä.
Belgorodin alueella on jo aiemmin nähty lennokki- ja ohjusiskuja, mutta tiistaina venäläiset Telegram-kanavat raportoivat Ukrainan hyökänneen maajoukoilla muun muassa raja-asemille.
Hyökkäyksistä kertoi myös aluekuvernööri Vyacheslav Gladkov, jonka mukaan tilanne on "vaikea, mutta hallinnassa".
– Venäläislähteidenkin mukaan kyse on ollut varsin pienimuotoisista hyökkäyksistä nimenomaan Belgorodin eteläpuoleisella alueella. Puhutaan siis sadoista sotilaista, Pajunen sanoo.
Pajusen mukaan on tarkasteltava suurempaa mittakaavaa.
– Huomiota herättävää on se, että kysehän on samasta alueesta, jonne Venäjä hyökkäsi toukokuussa ja uudelleenvaltasi Ukrainan alueita. Eli taisteluita käydään jälleen siellä Harkovan ympäristössä.
Belgorodin ja Kurskin rintamalinjat ovat noin 150 kilometrin päässä toisistaan, eli hyvin lähellä toisiaan.
– Ne kyllä linkittyvät toisiinsa.
Donetsk
Sodan todellinen painopiste ja raskaimmat taistelut ovat kuitenkin edelleen Donetskissa, Itä-Ukrainassa.
Pajusen mukaan Venäjä ja Ukraina ovat molemmat painottaneet viime aikoina Pokrovskin kaupunkia.
Pokrovskin kaupunki sijaitsee noin 50 kilometriä luoteeseen Avdijivkasta, jonka venäläiset valtasivat alkuvuodesta. Venäjän hyökkäyskärki on Pajusen mukaan tällä hetkellä 10–15 kilometriä Pokrovskista itään.
– Eli puhutaan suunnilleen saman pituisesta hyökkäysmatkasta puolen vuoden aikana, mitä ukrainalaiset ovat hyökänneet Kurskin alueella muutamissa viikoissa, Pajunen sanoo.
Painopiste on Pokrovskissa, mutta kiivaita taisteluita käydään myös eteläisemmillä Donetskin alueilla ja Bahmutin alueella pohjoisemmassa.
– Näillä operaatioilla ukrainalaisia pyritään tietenkin sitomaan, mutta myös samalla suojaamaan venäläisten hyökkäyksen painopisteen sivustoja.