Ukraina teki tuhoisan iskun Krimille

Isku on jatkoa Ukrainan hyökkäyksille Venäjän strategisia kohteita vastaan.

Ukrainan armeija hyökkäsi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Krimillä sijaitsevaan öljyterminaaliin, sanoo Ukrainan armeijan yleisesikunta viestipalvelu Telegramissa.

Terminaali sijaitsee Venäjän miehittämässä Feodosijan kaupungissa. Ukrainan armeijan mukaan kyseinen terminaali on Krimin suurin.

Venäjän miehityshallinto on julistanut Koillis-Krimin Feodosijaan "teknisen" hätätilan ja vahvistaa öljyvaraston palavan kaupungissa.

Tulipalosta on väitetysti julkaistu video, jossa näkyy tulipalo. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Venäjän miehityshallinnon neuvonantaja Oleg Kryuchkovin mukaan kukaan ei kuollut tai haavoittunut tulipalon seurauksena.

Samainen terminaali oli aikaisemmin dronehyökkäyksen kohteena maaliskuussa 2024, kertoo Telegram-kanava Astra. Tuolloin neljä dronea vaurioitti terminaalia, kirjoittaa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Tiedossa ei ole, tehtiinkö myös viime yönä tapahtunut hyökkäys lennokeilla vai esimerkiksi ohjuksilla.

Ukrainan armeijan yleisesikunta sanoi, että iskun tekivät ohjusjoukot yhdessä "muiden Ukrainan puolustusvoimien osien kanssa". Tyypillisesti Ukraina on tehnyt ilmahyökkäyksensä lennokeilla.

Ukraina iskee strategisia kohteita vastaan

Loppukesän ja alkusyksyn aikana Ukraina on tehnyt lukuisia hyökkäyksiä Venäjän armeijan strategisia kohteita, kuten lentokenttiä ja ammusvarastoja vastaan. Myös öljyntuotantoon liittyvät paikat ovat olleet Ukrainan toistuvien iskujen kohteina. 

Esimerkiksi viime viikolla keskiviikon ja torstain välisenä yönä Ukraina iski Venäjän armeijan Borisoglebskin lentokentälle, varastoihin ja hangaareihin.

Ukrainan on arvioitu pyrkivän vaikuttamaan ilmaiskuillaan Venäjän kykyyn hyökätä ilmavoimillaan ukrainalaiskohteita vastaan. 

Ukrainan ilmatorjunnan heikentymisen seurauksena Venäjä on pystynyt tekemään tuhoisia hyökkäyksiä muun muassa Ukrainan voimalaitoksia vastaan.

Tuhot ovat olleet ajoittain suuria, sillä esimerkiksi syyskuun lopulla Viron sotilastiedustelun päällikkö arvioi, että yksi Ukrainan dronehyökkäys tuhosi Venäjän 2–3 kuukauden ammusvaraston. 

Kyseisen ammusvarastoräjähdyksen voi katsoa alla olevasta videosta ja siitä voi lukea lisää alla olevasta linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat