Ukrainan mukaan Venäjä käytti kaupungissa termobaarista pommia kevyempää aseistusta.
Venäjän väitetään hyökänneen Ukrainan Harkovan alueen Vovtshanskin kaupunkiin termobaarisella ODAB-9000-pommilla. Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Post.
Ukrainan mukaan väite pommin mallista ei pidä paikkaansa.
Vovtshanskista leviää video, jossa näkyy suuri räjähdys, joka vaikuttaa aiheuttavan laajaa vahinkoa pahasti raunioituneeseen kaupunkiin. Videon aitoutta tai kuvausajankohtaa ei ole tiettävästi vahvistettu.
Vovtshanskin rauniokaupungin hallinnasta käydään yhä taisteluita. Siitä tuli osa Ukrainan ja Venäjän välisen sodan etulinjaa, kun Venäjä teki yllätyshyökkäyksen rajan yli Harkovan alueelle toukokuussa.
Ukrainan armeijan tiedottajan Vitalii Sarantsevin mukaan venäläislähteet kertoivat ODAB-9000-pommin käytöstä mahdollisesti alentaakseen ukrainalaisjoukkojen taistelutahtoa.
Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.
Kokeellinen pommi
Ukrainalaismedia Defense Express kuvailee ODAB-9000-pommia "kokeelliseksi". Sitä on testattu vain kerran, vuonna 2007. ODAB-9000 on tiettävästi voimakkain Venäjän arsenaalista löytyvä niin sanotusti tavanomainen pommi.
ODAB-9000 ei ole vahvistetusti osa Venäjän armeijan tavanomaista arsenaalia, mistä kertoo sekin, että jos asetta olisi käytetty Vovtshanskissa, olisi kyse ensimmäisestä kerrasta, kun Venäjä käyttää pommia Ukrainassa.
Ukrainan tiedottaja kuitenkin väitti, että venäläisjoukot todennäköisesti käyttivät pommia, jonka paino ja voima ovat ODAB-9000-pommia alhaisempia.
ODAB-9000 on suunniteltu laukaistavaksi strategisista pommikoneista, jotka tiputtaisivat pommin suoraan kohteeseensa.
Liitopommit yleistyneet
Laajalti on epäilty, olisiko Venäjä todella tuonut strategiset pommittajat riittävän lähelle kaupunkia, jotta ODAB-9000-pommin pudottaminen olisi ollut mahdollista.
Vaikka Ukrainan ilmapuolustus on heikentynyt kuluvan vuoden aikana, pyrkii Venäjä silti paljolti toimimaan sen ulottumattomissa. Tämän vuoksi se on nojannut paljon esimerkiksi liitopommien käyttöön.
Venäjä on kuluvan vuoden aikana tehnyt lentokoneista pudotettavista FAB-sarjan pommeista liitopommeja lisäämällä niihin yksinkertaiset siivet ja ohjausyksikön. Venäjän Ukrainassa käyttämistä pommeista tähän mennessä suurin on FAB-3000.
Liitopommeista on tullut massatuote Ukrainan taivaalla vasta kuluvan vuoden aikana.
Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entisen komentajan, nykyisen kansanedustaja Jarmo Lindbergin (kok.) mielestä on "erinomainen kysymys", miksei Venäjä ole käyttänyt yksinkertaisia ja tehokkaita liitopommeja sodan alusta alkaen.
– Suurimmilla liitopommeilla on tuhottu kokonaisia kerrostaloja. Venäjä pystyy ampumaan niitä Ukrainan ilmapuolustuksen ulottumattomista, kommentoi MTV Uutisille aiemmin.
Lue myös: MTV löysi Ukrainasta väitetyn venäläispommin, jonka sisältö herättää suuria kysymyksiä
Mikä on termobaarinen pommi?
ODAB-9000 on termobaarinen pommi. Sellaisen räjähtäessä bensa ja ilma sekoittuvat tuhoisin seurauksin. Toisinaan niitä kutsutaan "tyhjiöpommeiksi", sillä ne imevät hapen ympäröivästä ilmasta.
Venäjä on käyttänyt termobaarisia räjähteitä jo 1980-luvulla Afganistanissa sekä myöhemmin Tshetsheniassa ja Syyriassa. Sitä pidetään osin myös psykologisena aseena, jolla on tuhovaikutuksen lisäksi pelotevaikutus.
Termobaarisia räjähteitä ei aina pidetä niin sanotusti tavanomaisina ammuksina. Useat järjestöt ovat tuominneet niiden käytön. Ruotsi, Sveitsi ja Meksiko esittivät YK:ssa termobaaristen aseiden kieltoa vuonna 1980. Esitys hylättiin.