Pahimmankin skenaarion vaikutukset olisivat hyvin paikallisia. Voimala on kuitenkin Venäjälle sotilaallinen kiristyskeino.
Vaikka kauhuskenaariot Zaporizhzhjan ydinvoimalalla Ukrainassa toteutuisivat ja Venäjä aiheuttaisi tahallaan ydinonnettomuuden, vaikutukset jäisivät paikallisiksi, kertoo Säteilyturvakeskuksen (STUK) ylitarkastaja Antero Kuusi STT:lle.
Venäjä harkitsee Ukrainan hallinnon tiedustelutietojen mukaan terrori-iskun tekemistä miehittämällään ydinvoimalalla. Kuusen mukaan mahdollisen ydinkatastrofin seurauksia lieventää se, että ydinvoimalan reaktorit ovat olleet sammutettuina jo viime syyskuusta lähtien.
– Jälkilämmön tuotanto on siellä pienempi. Vaikka siellä nyt tehtäisiin räjäytyksillä niin paljon vahinkoa, että jäähdytys menetetään, onnettomuusketju on silti hitaampi ja vähemmän energinen. Siellä on myös muun muassa radioaktiivinen jodi puoliintunut kokonaan pois, senkin takia päästöt olisivat pienempiä, Kuusi sanoo.
– Jos miettii näitä tapahtuneita onnettomuuksia, niin mikään Tshernobyl se ei olisi, eikä oikeastaan enää Fukushimakaan, koska laitos ja reaktorit ovat jo niin paljon jäähtyneet. Mutta paikallisesti se voisi olla hyvin ongelmallinen.
Ei vaaraa Suomelle
Jos laitoksesta pääsisi isompia määriä radioaktiivista säteilyä ulos, olisi se terveydelle vaarallista lähialueilla. Paikallisten seurausten vakavuus riippuu siitä, mitä laitoksessa räjäytettäisiin ja millä tavalla.
Kuusi ei kuitenkaan näe mahdollisena, että Zaporizhzhjasta leviäisi merkittävästi säteilyä laajemmalle alueelle, esimerkiksi Suomeen.
– Vaikka se olisi ollut juuri käytössä, sellaista päästöä ei tulisi, joka vaatisi Suomessa väestön suojautumista, Kuusi kertoo.
– Jos se olisi ollut käytössä, ehkä ruuantuotannon suojaaminen olisi ollut tarpeen, mutta nyt nykytilanteessa on aika mahdotonta nähdä, millaisessa skenaariossa sekään olisi tarpeen.
Ukrainassakin vakavat vaikutukset jäisivät varsin pienelle alueelle. Säteilyn määrä voisi olla hengenvaarallisella tasolla lähinnä aivan laitosalueella, todennäköisesti ei sielläkään.
– Sellaista voi olla lähialueella, että ei voi pitkiä aikoja oleskella, mutta tässäkin todella paljon riippuu siitä, mitä siellä täsmälleen tapahtuisi.
Voimala-alueelle vaikea hyökätä
Venäjän joukot miehittivät Enerhodarin kaupungissa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan maaliskuun 2022 alussa.
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö näkee, että voimalan räjäyttäminen tuntuisi Venäjältä lähinnä kostotoimenpiteeltä ja poltetun maan taktiikalta.
– Vaikuttaako se kuinka paljon sodankäyntiin, sitä on vaikea sanoa. Ukrainan perspektiivistä ongelma on se, että Venäjällä on tällainen kiristyskeino, Käihkö sanoo STT:lle.
– Ainoa keino saada Zaporizhzhjan voimala takaisin on hyökätä sieltä lännestä ja ottaa se väkisin.
Ukrainan on vaikea hyökätä alueelle ydinturvallisuuden takia.
– Venäjä pitää sotilaallista kalustoa ja materiaalia sillä alueella, koska he mahdollisesti aivan oikein olettavat, että Ukraina ei uskalla iskeä niihin.
Tahallinen ydinonnettomuuden aiheuttaminen ei vertautuisi ydinaseiden käyttöön, mutta rikkoisi kuitenkin jonkinlaisen tabun ja vaatisi voimakkaan kansainvälisen reaktion, Käihkö sanoo. Hän vertaa sitä aiemmin kesäkuun alussa tapahtuneeseen Kahovkan padon tuhoamiseen.
– Olihan sekin tabun rikkominen. Ja kun puhutaan ydinvoimalasta, varmasti moni katsoo, että se olisi vielä pahempi.
Uusimmat
-
01:01
"Saat syyttää Radebergeriä", oluita nauttinut Putin kieroili G8-kokouksessa: Angela Merkelin muistelmissa Venäjän johtajasta ennenjulkaisemattomia kuvauksia
-
01:00
Näin Angela Merkel tärisi emännöidessään Antti Rinnettä
-
00:01
Ruotsidemokraattien kansanedustaja kuoli yllättäen Naton kokousmatkalla
-
00:01
Kysely vaatii huoltajia osallistumaan enemmän varhaiskasvatuksen kiusaamisen vastaiseen työhön
-
23:28
Pelastuslaitoksilla useita tehtäviä sateiden ja tulvien takia – vesi katkaisi valtatie 9:n
-
23:24
Ryan Laschin telomisesta raju pelikielto
-
22:21
Erling Haaland on nyt Valioliigan kovin tuhlaajapoika
-
22:00
Isaac Sene ja Kastanja Rauhala fiilistelevät suurta saavutustaan: "On niin ylpeä olo meistä"
-
21:56
Sportin kohukaksikko yhä sivussa – päävalmentaja hiljeni ison kysymyksen kohdalla: "En osaa vastata tuohon"
-
21:28
Miinat takaisin vai ei? Tällainen on Ottawan sopimus, joka toi Nobelin rauhanpalkinnon
-
21:05
Valtamerten roskapankki paisuu 20 miljoonalla muovitonnilla joka vuosi – nyt muovista luopumiseen halutaan sitova sopimus
-
20:56
Erikoissyyttäjä haluaa kumota Trumpia vastaan nostettuja syytteitä
-
20:52
F1-sarjalta suuri uutinen – uudelle tallille näytettiin vihreää valoa
-
20:50
Hurja takaa-ajo Helsingissä: Väärään suuntaan ramppia ja kevyen liikenteen väylällä
-
20:44
Tapparalta hurjaa jälkeä SM-liigan ainokaisessa
-
20:43
Yhdysvallat: Israelin ja Hizbollahin välinen tulitaukosopimus hyvin lähellä
-
20:41
Kurkistimme, kuinka herrasväki matkusti 1920-luvulla: "Tätä kutsuttiin miljoonavaunuksi"
-
20:24
Suomalaiselle Linda Bondestamille lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-palkinto
-
20:20
Iskikö morkkis heti pikkujouluista poistuessa? Tästä se voi johtua
-
20:19
Halvaantunut Sanni Hakala rikkoi pitkän hiljaisuuden – "Ei ole ollut helpoin vuosi"
-
Lataa lisää