Maailman sotilasmenot kasvoivat uusiin ennätyslukemiin jo yhdeksättä vuotta peräjälkeen.
Ukrainan sotilasmenot ylsivät viime vuonna yli 90 prosenttiin Venäjän vastaavista, kun mukaan lasketaan ulkomainen aseapu, kertoo Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti (Sipri) tuoreessa raportissaan.
Venäjän sotilasmenot olivat Siprin mukaan viime vuonna noin 109 miljardia dollaria. Ukraina taas käytti sotilasmenoihin noin 65 miljardia dollaria, minkä lisäksi se sai ulkomaista apua ainakin 35 miljardia.
Yhteenlaskettuna Ukrainan sotilasmenot olivat noin 91 prosenttia Venäjän sotilasmenoista, kun vastaava luku ilman ulkomaista apua olisi 59 prosenttia.
Molemmat maat lisäsivät sotilaspanostuksiaan tuntuvasti. Venäjän sotilasmenot kasvoivat 24 prosenttia ja Ukrainan peräti 51 prosenttia edellisvuodesta.
Ukrainalle sodan suhteellinen taakka on selvästi suurempi. Ukrainan valtion budjetista 58 prosenttia meni sotilasmenoihin, kun Venäjällä vastaava luku oli 16 prosenttia.
Lue myös: Mitä Yhdysvaltain apupaketti merkitsee Ukrainalle? Pekka Toveri kertoo
Taas uusi ennätys
Siprin raportin mukaan maailman sotilasmenot kasvoivat 2023 uusiin ennätyslukemiin jo yhdeksättä vuotta peräjälkeen.
Maailman sotilasmenot olivat 2 443 miljardia dollaria (2 294 miljardia euroa), mikä merkitsi 6,8 prosentin reaalikasvua vuodesta 2022.
Lähi-idässä koettiin suurin pomppaus sotilasmenoissa viimeisten 10 vuoden aikana, kun menot kasvoivat yhdeksällä prosentilla. Taustalla oli erityisesti äärijärjestö Hamasin hyökkäys Israeliin.
Maailman kolmen kärki sotilasmenoissa oli jälleen Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä. Yhdysvallat oli ylivoimaisesti kärjessä 916 miljardin ja Kiina toisena 296 miljardin menoillaan.
Yhdysvaltojen panostukset kattavat 68 prosenttia puolustusliitto Naton sotilasmenoista. Yhteensä Nato-maiden osuus koko maailman sotilasmenoista on 55 prosenttia.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on näkynyt siinä, että eurooppalaiset Nato-maat ovat lisänneet tuntuvasti satsauksiaan. Euroopan osuus liittokunnan sotilasmenoista kasvoi 28 prosenttiin, mikä on suurin taso pitkään aikaan.
Euroopan maista eniten sotilasmenojaan lisäsi edellisvuodesta Puola, peräti 75 prosenttia.