Ukrainan ylipäällikkö myöntää virheensä: "Syvää ja kaunista läpimurtoa" tuskin tapahtuu

Pitkä sota suosii Venäjää, arvioi Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi brittilehti Economistille.

Ukrainan 4. kesäkuuta alkanut vastahyökkäys ei ole pystynyt läpimurtoihin ja on edennyt syvimmillään kymmenkunta kilometriä.

Brittilehti Economistin haastattelussa kenraali Zaluzhnyi toteaa, että rintamalinjat Ukrainassa vaikuttavat jämähtäneen paikoilleen.

– Syvää ja kaunista läpimurtoa ei todennäköisesti tapahdu, Zaluzhnyi sanoo.

– Aivan kuten ensimmäisessä maailmansodassa, on teknologia aiheuttanut pattitilanteen, hän jatkaa.

Ensimmäisessä maailmansodassa konekiväärit ja massoittain käytetty tykistö tekivät nopeasta etenemisestä äärimmäisen vaikeaa. Toisessa maailmansodassa panssarivaunut ja eri aselajien sujuva yhteistyö pakottivat rintamalinjat liikkeelle.

Vuonna 2023 Zaluzhnyin mukaan yksinkertainen fakta on, että Ukraina näkee lennokkien ja muun teknologian avulla kaiken, mitä Venäjä taistelukentällä tekee. Venäjä taas näkee kaiken, mitä Ukraina tekee.

Ukrainan armeijan komentaja uskoo, että pattitilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan jotain uutta. Esimerkkinä hän käyttää ruutia, joka mahdollisti tuliaseet ja mullisti sodankäynnin. Mikään yksittäinen ihmease ei tosin tällä kertaa tule kyseeseen, vaan kaikki olemassa olevat teknologiset ratkaisut pitää yhdistää, Zaluzhnyi muotoilee.

– Jos lukee Naton oppaita ja katsoo laskutoimituksia, jotka teimme vastahyökkäystä suunnitellessa, olisi neljässä kuukaudessa pitänyt päästä Krimille, taistella Krimillä, palata Krimiltä, mennä uudelleen sinne ja palata vielä kerran, Zaluzhnyi sanoo humoristisesti.

Ukrainan sodan rintamatilanne 2. marraskuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Ukrainan sodan rintamatilanne 2. marraskuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Komentajat ja sotilaat vaihdettiin

Ukrainan vastahyökkäys on ollut käynnissä pari päivää vajaat viisi kuukautta. 

Zaluzhnyi sanoo arvioineensa vastahyökkäyksen alussa, että hänen armeijansa komentajat tekivät jotain väärin, kun joukot eivät edenneet. Zaluzhnyi vaihtoi komentajia.

– Sitten ajattelin, että sotilaamme eivät sopineet tehtäväänsä, joten vaihdoin heitä joissain prikaateissa.

Sekään ei auttanut. Elo-syyskuussa uutisoitiin Robotynen ja Verboven väitetyistä läpimurroista, mutta jälkikäteen katsottuna kumpikaan niin sanottu läpimurto ei todellisuudessa sitä ollut. Sotatietelijä Ilmari Käihkö kuvaili MTV Uutisille väitteitä Robotynen läpimurrosta "propagandatempuksi".

Vastahyökkäyksen aikana Zaluzhnyi luki vuonna 1941 julkaistua kirjaa, joka käsitteli linnoitettujen puolustusasemien murtamista. Teoksen oli kirjoittanut Neuvostoliiton kenraalimajuri P. S. Smirnov, joka analysoi ensimmäisen maailmansodan taisteluita.

– Ennen kuin pääsin edes puoliväliin kirjaa, tajusin, että tämä on juuri se tilanne, joka meillä on edessämme. Kuten tuolloin, niin myös nyt teknologian kehitys on jähmettänyt sekä meidät että vastustajamme, hän toteaa.

Zaluzhnyi: Löydettävä uusi ruuti 

Kun Ukrainan etenemisen hitaus alkoi selvitä kesän mittaan, yleistyi argumentti, jonka mukaan vastahyökkäyksen menestystä ei mitatakaan kilometreissä vaan Venäjän kärsimissä tappioissa.

Zaluzhnyi myöntää tehneensä virhearvion uskoessaan, että Ukrainan armeija voisi pysäyttää Venäjän armeijan yksinkertaisesti tappamalla riittävästi venäläissotilaita. Venäjä on kärsinyt hyökkäyssotansa alusta lähtien suuria miehistö- ja kalustotappioita.

– Se oli minun virheeni. Ainakin 150 000 venäläistä sotilasta on kuollut. Missä tahansa muussa valtiossa tuollaiset tappiot olisivat lopettaneet sodan, hän toteaa.

Pitkä sota suosii Venäjää, Zaluzhnyi uskoo. Lähes kaikki sota-asiantuntijat ovat arvioineet, että Ukraina pystyy sotimaan nykyisellä tavalla vain, jos länsimaiden tuki jatkuu. Venäjällä on kolme kertaa suurempi väestö ja kymmenen kertaa isompi talous kuin Ukrainalla, Economist kirjoittaa.

– Pitää olla rehellinen. Venäjä on feudaalivaltio, missä halvin resurssi on ihmishenki. Ja meille arvokkain asia ovat ihmisemme, Zaluzhnyi  sanoo.

– Meidän täytyy löytää ratkaisu, uusi ruuti. Meidän pitää nopeasti oppia käyttämään sitä tehokkaasti ja hyödyntää sitä nopeaan voittoon. Muutoin ennemmin tai myöhemmin olemme tilanteessa, jossa meillä ei yksinkertaisesti ole riittävästi ihmisiä jäljellä sotimiseen.

Ukrainan vastahyökkäyksen hitaan etenemisen syistä on esitetty myös muita arvioita. Lisää aiheesta voit lukea alla olevista linkeistä.

Lue myös:

    Uusimmat