Suomalaisten suosikkilomakohteessa Portugalissa paikallisten asuntoahdinko pahenee, kun varakkaiden ulkomaalaisten ja turistien määrä kaupungissa jatkaa kasvamistaan. MTV Uutiset selvitti Portugalin asuntokriisin taustoja.
Amerikkalaisen talousaikakauslehti Fortunen mukaan tavalliset portugalilaiset joutuvat yhä useammin tekemään kahta eri työtä tai sitten he lähtevät maasta kokonaan, kun diginomadien, eli ulkomaalaisten etätietotyötä tekevien määrä Portugalissa kasvaa.
Varakkaiden ulkomaalaisten myötä asuntojen hinnat nousevat koko ajan korkeammiksi, eikä matalapalkkaisilla paikallisilla ole niihin enää varaa. Joihinkin asuntokriisi iskee erityisen kovaa.
Yksi heistä on Maria Madalena, 44.
Maria Madalenalla on neljä lasta. Yksi asuu jo omassa kodissaan, mutta kolme muuta, 22-, 20- ja 5-vuotiaat asuvat yhä hänen kanssaan. Hän saa hallitukselta 418 euroa kuukaudessa, ja sen on riitettävä ruokkimaan kolmen jälkeläisen suut.
Maria Madalenaa uhkasi häätö nykyisestä kodista Lissabonissa.Colourbox.com
Työttömänä Maria Madalenalla ei ole varaa maksaa korkeaa vuokraa. Hänen on myös vaikea työskennellä, koska hän joutuu huolehtimaan nuorimmasta lapsesta yksin, ja työajat ovat ongelmalliset. Palkkaa hänelle tarjotusta työstä maksettaisiin 400–500 euroa.
Viime kesänä Maria Madalena oli tiukan paikan edessä. Hän pelkäsi joutuvansa kadulle, koska häntä uhkasi häätö nykyisestä kodistaan, eivätkä hänen varansa riitä vuokra-asuntoon Lissabonissa.
– En nuku. Minua huolestuttaa tilanne. Minulla on kymmenen päivää aikaa saada paperit kuntoon hallitukselle, jotta saisin jäädä tähän taloon, Maria Madalena kertoo.
Myös suomalaiset lomailevat mielellään Portugalin Albufeirassa.Ake Lindau/ARDEA/All Over Press
Taustalla asuntokriisi
Taustalla vaikuttaa asuntokriisi, jota vuonna 2012 aloitettu Golden Visa -viisumiohjelma kiihdytti vuosia. Hallituksen tavoitteena oli alun perin tuoda kaivattua buustia maan talouteen, ja siinä se onnistui: Reutersin mukaan järjestelmä toi Portugaliin 7,3 miljardia euroa vuodesta 2012.
Suurin osa rahoista sijoitettiin asuntoihin, minkä vuoksi hinnat ampaisivat taivaisiin.
Viisumin avulla rikkaat ulkomaalaiset sijoittajat ostivat joukolla asuntoja etenkin pääkaupunki Lissabonista ja Portosta. Myös ympäri maailmaa tulevien tavallisten perheiden määrä maassa kasvoi, kun turvallisuustilanne esimerkiksi Yhdysvalloissa huononi.
Rikkaiden ulkomaalaisten tulo Portugaliin kismittää paikallisia. Tavallista on, että vuokranantajat "savustavat" asukkaat ulos, jotta asunnon voi vuokrata jollekin toiselle vieläkin korkeammalla, jopa triplahinnalla.
Pääkaupungin Airbnb-majoitusten ja tavallisten vuokra-asuntojen muuttamista lyhytaikaisiksi lomakodeiksi turisteille kutsutaan "touristification"-nimellä.
Portugalin pääkaupunki Lissabon on diginomadien ykköskohde.Colourbox.com
Hallitus lupasi parannusta tilanteeseen
Helmikuussa hallitus ilmoitti toimenpiteistä, joiden avulla oleskelulupaa, eli Golden Visaa, ei enää saisi ostamalla asuntoa. Samoin uudet Airbnb-luvat kiellettäisiin.
Paikalliset eivät kuitenkaan usko hallituksen lupauksiin. Asuntojen hinnat ovat yhä korkealla ja oman asunnon ostaminen on monelle portugalilaiselle vain unelma, sillä nyt rikkaiden ulkomaalaisten on mahdollista saada oleskelulupa sijoitusrahastoihin sijoittamalla.
Heidän tavoitteensa on siis yhä sama: päästä asumaan Portugaliin.
Varakkaiden ulkomaalaisten läsnäolo aiheuttaa niin merkittävää hinnannousua, etteivät paikalliset kykene enää maksamaan vuokriaan. Lissabonin alueella vuokra-asunnon keskihinta on kohonnut 2000 euroon kuussa.
Vuodesta 2015 vuokra-asuntojen hinnat ovat Lissabonissa nousseet 65 prosenttia. Asuntojen myyntihinnat ovat nousseet 137 prosenttia samassa ajassa.
Minimipalkka 760 euroa, asunto 2 000 euroa
Portugali on yksi läntisen Euroopan köyhimmistä maista, ja yli puolet työntekijöistä ansaitsee vähemmän kuin 1 000 euroa kuussa. Minimipalkka on Portugalissa 760 euroa. Esimerkiksi varakkaille amerikkalaisille, jotka eivät kykene kustantamaan haluamaansa elintasoa kotimaassaan Yhdysvalloissa, Portugali tarjoaa kehdon parempaan elämään.
Tilanne on vaikea myös portugalilaisille nuorille. Heillä ei yksinkertaisesti ole varaa vuokraan. Monissa asunnoissa asuu seitsemän ihmistä kolmen makuuhuoneen asunnossa. On myös tavallista, että nuoret esimerkiksi Lissabonin alueella elävät vanhempiensa luona jopa 35-vuotiaaksi.
Viime vuonna tuhannet osoittivat mieltään Lissabonissa ja muissa kaupungeissa korkeita vuokria vastaan samaan aikaan, kun inflaatio nosti jo valmiiksi korkeita hintoja.
Nuorten joukkopako maasta
Fortunen tietojen mukaan noin 250 000 portugalilaisella olikin vähintään kaksi työpaikkaa vuonna 2023. Luku vastaa noin viittä prosenttia työikäisistä aikuisista.
Fortune kertoo, että jos nuoret eivät onnistu löytämään tarpeeksi töitä, näyttää siltä, että he lähtevät maasta kokonaan. Tammikuussa The Portugal News uutisoikin, että 30 prosenttia 15–39-vuotiaista portugalilaisista oli lähtenyt maasta kokonaan pahentuneen tilanteen vuoksi.
Maria Madalenalle lähteminen ei ole mahdollista. Hänelle vaikeassa asumistilanteessa ei kuitenkaan ole mitään uutta.
Jo vuonna 2011 Maria Madalena häädettiin silloisesta asunnostaan neljän lapsensa kanssa, eikä uutta tarjottu tilalle. Silloin hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähettää lapsensa äitinsä luokse asumaan, jotta perhe ei päätyisi kadulle.
Hän itse alkoi asua autossa.
– Se oli epätoivoisin hetkeni. Asuin autossa neljä kuukautta.
Silloin tilannetta seuranneet kirkon vapaaehtoiset esittelivät Maria Madalenan vanhalle pariskunnalle ja hän alkoi työskennellä heille. Samalla järjestyi myös asunto.
Tänä päivänä Maria Madalena asuu yhä heidän talossaan, mutta jos hänet uhataan häätää, tulevaisuus näyttää jälleen epävarmalta.