Ulkoministeri Valtonen iskusta Tanskassa: Pelotti tai ei, neljän seinän sisälle ei voi jäädä

Kokoomuksen vaalitilaisuudessa kampanjoinut ulkoministeri Elina Valtonen kertoo viimeaikaisten poliitikkoihin maailmalla kohdistuneiden väkivallantekojen saaneen hänet pohtimaan myös omaa turvallisuuttaan.

Tanskassa pääministeri Mette Frederiksen loukkaantui lievästi eilen illalla tapahtuneessa päällekarkauksessa Kööpenhaminassa.

Poliisi on kuulustellut 39-vuotiasta miestä hyökkäyksestä, jossa Frederiksen sai pääministerin kanslian mukaan lievän niskavamman.

Turvattomuus huolestuttaa

Helsingin Narinkkatorilla kokoomuksen vaalikojulla eurovaaliehdokkaiden puolesta kampanjoinut Valtonen sanoo, että väkivallanteot poliitikkoja kohtaan huolestuttavat. 

– Erityisesti Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä ollaan huomattu, että demokratia ei ole itsestäänselvyys Euroopassakaan ja että sen eteen täytyy tehdä töitä, Valtonen sanoi MTV Uutisten haastattelussa.

Valtonen muistuttaa, että demokratiaan kuuluu sananvapaus ja se, että ihmiset voivat kertoa oman mielipiteensä ja asettua ehdolle ilman väkivallan uhkaa. 

– Se on vapaan yhteiskunnan ominaisuus. Mitä enemmän mennään tilanteeseen, että jokainen joutuu pohtimaan sitä omalta kohdaltaan myös turvallisuuden osalta, se kaventaa demokratiaa, Valtonen sanoo.

Pelon takia ei voi jäädä kotiin

Ulkoministeri toteaa tapausten myötä pohtineensa myös omaa liikkumistaan. Kotiin jääminen ei kuitenkaan ole hänen mukaansa vaihtoehto.

– Totta kai sitä miettii, mutta ei sitä voi loppuun asti miettiä, muutenhan sitä jäisi kotiin. Täällä ollaan, tämä ainoa ja paras tapa tavata äänestäjiä ja puhua arkisista huolista ihmisten kanssa. 

– Jos tämä jäisi pois, ei kovin paljon jäisi jäljelle, Valtonen toteaa.

Turvallisuus ja talous puhuttavat kansalaisia

Valtonen kertoo, että kokoomuksen vaalikojulla on ollut aistittavissa se, että ihmiset ovat ymmärtäneet miten tärkeät vaalit ovat kyseessä. 

– Nyt kun Suomikin on Naton jäsen, kaikki ymmärtävät että me aidosti olemme osa Eurooppaa. Meidän pitää vaikuttaa Euroopan asioihin, koska ne vaikuttavat meihin joka tapauksessa.

Valtonen kertoo, että vaalikojuilla ihmisiä on puhuttanut turvallisuustilanne.

– Miten suhtaudutaan itänaapuriin? Millaista uhkaa odotetaan, että Venäjä projisoi pidemmällä aikavälillä ja mitä se tarkoittaa Euroopan turvallisuuden, Euroopan puolustautumisen ja pelotteen luomisen kannalta, Valtonen listaa.

Kansalaisia askarruttavat Valtosen mukaan myös kysymykset taloustilanteesta ja esimerkiksi suhteista Kiinaan. 

– Moni on huolissaan siitä, että Suomi on jäänyt jälkeen. On myös ollut kysymyksiä siitä, joudutaanko taloussuhteita laittamaan poikki Kiinan kanssa samalla tavalla kuin on laitettu Venäjän kanssa. Ja miten Eurooppa pärjää.

Neljä vai viisi parlamenttipaikkaa?

Kokoomukselle odotetaan EU-vaaleissa neljää parlamenttipaikkaa. Ulkoministerin mukaan parempaankin tulokseen on rahkeita ja paikkamäärä voi olla suurempikin.

– Lähden viidestä. Aina pitää kurottaa kaikkea mahdollista ja mahdotonta kohti, mutta äänestäjät sen päättää ja se on kaikista tärkein asia demokratiassa, Valtonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat