Unilääkärin vinkit laadukkaampaan uneen: Älä sorru virheisiin huonosti nukutun yön jälkeen

Suomen valoisa kesä haastaa monen unirytmiä, mutta unesta ei kannata ottaa stressiä, sillä se on fysiologinen toiminta, jota ihminen ei voi itse juurikaan hallita. Silti unenlaatuun voi vaikuttaa. Unilääkäri kertoo vinkit laadukkaampaan uneen.

Vaihtuvat vuodenajat haastavat unirytmiä ja ovat yksi niistä tekijöistä, jotka lisäävät suomalaisten uniongelmia.

Unilääkäri Henri Tuomilehdon mukaan suomalaisilla on kuitenkin petrattavaa unen arvostamisessa, sillä vain 20–30 prosenttia suomalaisista todella tekee asioita säännöllisen unen eteen.

Me emme ehkä vieläkään ymmärrä, että unella on ihmiselle elintärkeä tehtävä ja ilman unta ei ole hyvälaatuista elämää tai hyvinvointia, Huomen Suomessa vieraillut Tuomilehto sanoo.

Useat toki mittaavat untansa älylaitteilla ja seuraavat yön aikana nukuttuja tunteja, mutta ei se oikein kannata. Määrä ei ratkaise vaan laatu. Unentarve on joka yö erilainen, eikä ihminen voi vaikuttaa omaan uneensa vaan aivot hallitsevat unta.

Aamu-unien venyttäminen ja päiväunet sekoittavat aivojen toimintaa

Tuomilehdon mukaan laadukkaan unen takaamiseksi ihmisen ei tulisi sekoittaa luontaista aivojen säätelemää unirytmiä omilla toimillaan.

Huonot yöt kuuluvat ihmisen elämään ja huonosti nukutun yön jälkeen aivot lähtevät paikkaamaan ja kompensoimaan tilannetta haalimalla enemmän syvää unta. Tämä tarkoittaa sitä, että huonosti nukutun yön jälkeen seuraavan yönä vaivumme nopeammin syvään uneen.

Aivojen pitäisi antaa toimia, eikä toimintaa pitäisi mennä pilaamaan esimerkiksi venyttämällä heräämistä neljällä tunnilla aamulla tai nukkumalla kahden tunnin päiväunia.

Tuomilehdon mukaan näin toimimalla uni on pääsääntöisesti laadukasta, mutta päivän aikana on joitain asioita, joiden avulla laadukasta unta voi tehdä todennäköisemmäksi. 

Katso kaikki vinkit yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat