Unen merkityksestä ihmisen terveydelle on laajasti tietoa, mutta silti väsymys ja huonounisuus piinaavat suurta osaa aikuisväestöstä. Uniongelmien tiedostaminen sekä uneen panostaminen kohentavat nopeasti vetämätöntä olotilaa.
Jopa puolet suomalaisista aikuisista kokee olevansa väsynyt arkisin ja yli 300 000 ihmistä popsii unilääkkeitä. Karut luvut paljastuvat juuri ilmestyneestä Nukkumalla menestykseen -kirjasta (Tammi). Kirjan toinen kirjoittaja, unilääkäri Henri Tuomilehto muistuttaa, että uniongelmat ulottavat lonkeronsa elämän jokaiseen kolkkaan.
– Ei ole mitään, mihin nukkuminen ei vaikuttaisi, Tuomilehto tiivisti Huomenta Suomessa maanantaina.
Väsyneenä ihminen ei pysty olemaan paras versio itsestään. Univaje muuttaa aineenvaihduntaa, vähentää energisyyden määrää sekä heikentää muistia ja oppimiskykyä. Väsyneenä ihmisen reaktionopeus laskee, mikä lisää tapaturmariskiä.
Lue myös: 10 tapaa, joilla univaje tuhoaa terveytesi: "Mitä vähemmän nukut, sitä lyhyempään elät"
Tuomilehto sanoo, että ihmisten tulisi ymmärtää paremmin unen arvo.
– Ykkösjuttu on se, että ymmärtää, miten tärkeä juttu uni on.
Mitä rankempi työ ja mitä rankempi elämänvaihe ihmisellä on päällä, sitä enemmän hänen pitäisi panostaa uneen.
Panostus uneen näkyy nopeasti olotilassa
Tuomilehdon mukaan ongelmana on, että valtaosa uniongelmaisista ihmisistä ei tunnista nukkuvansa huonosti. Ihminen turtuu olotilaansa, sopeutuu ja alkaa selviytymään. Hektinen elämä kuitenkin vaatii vastapainokseen palautumista ja nukkumista. Siihen on Tuomilehdon mukaan mahdollisuus, mutta tätä mahdollisuutta ei selvästi käytetä.
– Ihmiset nukkuvat vähemmän ja huonommin kuin koskaan.
Tuomilehto kertoo työssään näkevänsä, että ihmiset etsivät selityksiä huonounisuudelleen ulkoisista tekijöistä. Selittelyjen sijaan heidän pitäisi panostaa enemmän nukkumiseen.
Unirytmin säännöllisyys sekä ruokailujen ja liikunnan ajoittaminen ovat helppoja keinoja puuttua huonounisuuteen. Uneen vaikuttavat rutiinit pitää omaksua osaksi jokapäiväistä elämää. Silloin ne palkitsevat nopeasti.
Tuomilehto suosittelee esimerkiksi menemään puoli tuntia tai tuntia aiemmin nukkumaan joka päivä ja tarkastelemaan vointiaan parin viikon kuluttua.
– Voin vannoa, että moni tulee yllättymään, miten paljon parempi olotila on. Sitä kautta löytyy parempi uniaika, kun tulee vertailukohtaa nykyiseen.
Miksi myös hyväksi nukkujaksi itsensä kokeva voi kärsiä unettomuudesta? Katso koko haastattelu videolta.