Unitutkijoiden metodi auttaa aamukoomaan: Kuusi helppoa periaatetta – jo muutaman noudattamisella tuloksia

RISE-UP-metodi on unitutkijoiden kehittämä tapa selättää unenpöppöröisyys.

Osa ihmisistä on luonnostaan aamuvirkkuja ja osa yökukkujia. Myöhäinen vuorokausirytmi voi aiheuttaa ongelmia, sillä se on usein epätahdissa yhteiskunnan asettamien aikataulujen kanssa.

Myös aamuvirkuilla saattaa toisinaan olla ongelmia päästä ylös sängystä. Onneksi ryhmä unitutkijoita on kehittänyt ratkaisun uni-inertiaan eli kansankielisemmin unenpöppöröisyyteen.

Niin sanottu RISE-UP-metodi esiteltiin vuonna 2018. Hoidon huomattiin pienessä tutkimuksessa vähentävän heräämisen jälkeistä tahmeutta.

Koronapandemian myötä ihmisten arki- ja aamurutiinit ovat järkkyneet, mikä näkyy myös unessa ja vireydessä. Viimeistään nyt helpoista periaatteista koostuva RISE-UP-metodi kannattaakin ottaa haltuun, vinkkaa Huffington Post.

Mikä ihmeen RISE-UP-metodi?

Englanniksi nousemista tarkoittava nimi RISE-UP on lyhenne, joka koostuu kuudesta eri englanninkielisestä sanasta.

R – resist the urge to hit the snooze button, eli vastusta torkkunapin painamista

I – increase your activity for the first hour, eli lisää aktiivisuutta ensimmäisenä hereilläolotuntina

S – shower, eli käy suihkussa tai pese kasvosi ja kätesi kylmällä vedellä

E – expose yourself to sunlight, eli oleskele auringossa

U – upbeat music, eli nosta mielialaa musiikilla

P – phone a friend, eli soita kaverille

Miksi se toimii?

Torkuttaminen on myrkkyä heräämiselle ja vireydelle, sillä tapa häiritsee REM- eli vilkeunta. Torkutus saa aikaan heräämisen ja uudelleen nukahtamisen kierteen, joka todennäköisesti saa ihmisen tuntemaan olonsa entistä väsyneemmäksi.

Torkun painamisen sijaan kannattaakin nousta ylös ja tehdä jotain fyysistä. Pieni liikunta parantaa verenkiertoa ja saa kehon tajuamaan päivän alkaneen. Hyvä idea on esimerkiksi mennä ulos pienelle kävelylle, sillä silloin liikuntaan voi yhdistää päivänvalon ja vaikka piristävän musiikin.

Aamuaurinko on vahva signaali sisäiselle vuorokausirytmille siitä, että nyt on aika herätä. Pilvisinä päivinä ja pimeinä vuodenaikoina kirkasvalolamppu ajaa saman asian.

Kohtuulliseen liikuntaan yhdistetty ääni – kuten musiikin, uutisten tai äänikirjan kuunteleminen – auttaa osaltaan pääsemään eroon tokkuraisuudesta.

Kylmä suihku saa ihmisen hälytystilaan hyvällä tavalla, unitutkija Kate Kaplan sanoo Huffington Postille. Sen sijaan lämmin vesi auttaa yleensä nukahtamaan. Eräässä pienessä kokeessa kasvojen pesu nokosten jälkeen vähensi osallistujien uneliaisuutta.

Sosiaalisuuden on huomattu lisäävän vireyttä, joten lyhyt juttutuokio perheenjäsenen, kaverin tai vaikka toisen koiranulkoiluttajan kanssa on hyvä idea unenpöppöröisyydestä kärsivälle.

Kaplan sanoo, ettei jokaista kirjainta metodin ole pakko suorittaa. Jo kolmen tai neljän kohdan kokeileminen kannattaa. Mikäli keinot eivät tunnu tepsivän viikossa, voi metodista luopua hyvillä mielin.

Lue myös:

    Uusimmat