Unkari: Turvapaikanhakijoille ilmaiset liput Brysseliin

EU:n tuomioistuin antoi Unkarille sakkoja turvapaikkasääntöjen rikkomisesta. Nyt Unkari uhittelee takaisin.

Unkari sanoo olevansa valmis tarjoamaan maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille ilmaisia menolippuja Brysseliin, uutisoi muun muassa ABC. Unkarin ministeriö kertoi asiasta viime viikon torstaina. 

Taustalla on se, että Euroopan unionin tuomioistuin antoi Unkarille kesäkuussa tuomion, jonka mukaan sen tulee maksaa 200 miljoonan euron sakko EU:n turvapaikkasääntöjen jatkuvasta rikkomisesta. 

Lisäksi tuomioistuin vaatii Unkarilta miljoona euroa jokaiselta päivältä siihen saakka, kunnes se saattaa politiikkansa EU:n lainsäädännön mukaiseksi. 

Nyt Unkari iskee takaisin sanomalla tarjoavansa siirtolaisille ilmaisia menolippuja Brysseliin.

– Unkari ei halua maksaa tätä päivittäistä sakkoa loputtomiin, joten annamme ihmisten tulla maahan, jos he haluavat, ja tarjoamme heille menolipun Brysseliin, Unkarin pääministerin kansliapäällikkö Gergely Gulyás sanoo. 

– Jos Bryssel haluaa maahanmuuttajia, heitä se myös saa, hän jatkoi. 

Kuljetuksiin mallia Yhdysvalloista

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on aiemmin luvannut, ettei Unkari muuta maahanmuutto- ja turvallisuuspolitiikkaansa tuomioistuimen päätöksistä huolimatta. 

Unkari on uhannut suorittavansa siirtolaisten kuljettamisen Brysseliin samankaltaisin toimin kuin, mitä Yhdysvalloissa republikaanikuvernöörit ovat käyttäneet vuodesta 2022 lähtien. 

Vastalauseena liittovaltion turvapaikkamenettelyille Yhdysvalloissa paperittomia siirtolaisia on kuljetettu busseilla tai lennättämällä demokraattien tukikohtiin New Yorkiin, Los Angelesiin ja Chicagoon. 

Lue myös:

    Uusimmat