Suurlähettiläs: Unkarin ongelmia ovat korruptio ja EU-tukien jakaminen – ”Merkitystä koska me olemme nettomaksajia”

Unkarin tilanne on perusarvojen, kuten lehdistön vapauden, osalta kärjistynyt, sanoo Unkarin Suomen suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula MTV:n Huomenta Suomessa.

Nepszabadsag-lehden lakkauttaminen on yksi esimerkki siitä, miten hallituksen taustajoukot Unkarissa ostavat mediaa, sanoo pitkänlinjan toimittaja Kari Lumikero

–  Nepszabadsag-lehti lakkautettiin yhden yön aikana. Sanottiin, että olemme juuri remontoineet tuossa alhaalla uudet toimitustilat. Maanantaina ei tultu töihin vaan ovet laitettiin kiinni ja lehti lakkautettiin, kertoo Lumikero.

Lehdistön vapauden lisäksi Unkari on ollut esillä sen tavasta jakaa EU-tukia. Unkarin suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikulan mukaan erilaisten riippumattomat lähteet ovat arvioineet, että noin 20 prosenttia tai enemmänkin julkisesta rahasta menisi maassa korruptioon.

– Unkari on yksi EU-tukien suurimmista nettosaajista. Tällä on merkitystä myöskin meidän kannalta, koska olemme yksi nettomaksajista, Tuomi-Nikula toteaa.

Unkarin ongelmana korruptio

– Jos Unkarissa kysyy opposition edustajalta, mitkä ovat suurimmat ongelmat maassa, sanotaan, että ne ovat korruptio, nuorten ihmisten maastamuutto ja koulutukseen liittyvät isot ongelmat, sanoo Petri Tuomi-Nikula.

EU on pyrkinyt puuttumaan Unkarin turvapaikkapolitiikkaan, mutta korruptioon puuttuminen on hankalaa, eikä se ole vain Unkarin ongelma, Tuomi-Nikula huomauttaa.

– Korruptiota tapahtuu sekä korkealla tasolla että ihan arkielämässä. Jos menet esimerkiksi synnyttämään lasta, sen ohella varmistetaan, että synnytys sujuu hyvin ja annetaan pimeää rahaa lääkärille ja organisaatiolle, kuvailee toimittaja Kari Lumikero.

Unkarissa on viime aikoina myös myyty esimerkiksi lukuisia hehtaareja metsää varsin pienin kauppahinnoin. Lumikeron mukaan on olemassa epäilys siitä, että osa rahasta valuu oikeistolaiselle Fidesz-puolueelle.

Muun muassa Unkarin pääministeri Vikror Orbán kuuluu Fidesz-puolueeseen.

– Fidesz ja Orbán ovat todella suosittuja. Samaan aikaan, kun hallituksen kannatus on suuri, vastustus on myös kova. Kertoo vain siitä, että yhteiskunta on erittäin jakautunut ja sillä tavalla tilanne on ongelmallinen, summaa Tuomi-Nikula.

Lue myös:

    Uusimmat