Jotkut morsiuspukuliikkeet kieltävät valokuvaamisen hääpukujen sovittamisen yhteydessä. Tähän on päädytty, koska liian usein asiakas katoaa kuviensa kanssa ja tilaa vastaavanlaisen puvun netistä. Tälle oli pakko pistää stoppi, sanoo kaksikymmentä vuotta morsiuspukuja myynyt Kirsi Korenius.
Tiina Postila on hakemassa morsiuspukuaan. Häitä vietetään heinäkuun alkupuolella.
– Minulla oli mukana kuva, jonka annoin myyjälle. Puku löytyi aika simppelisti. Myyjä tiesi heti, mitä olen etsimässä, kesämorsian kertoo.
Olemme helsinkiläisessä Kaunis Morsian-liikkeessä. Peiliin on kiinnitetty kuvauksen kieltävä lappu. Postilaa se ei haittaa.
– Ei tullut mieleenkään, että mistään nettikaupasta olisin ostanut. Siellä voi olla kuvat, vaikka kuinka kauniita. Saadessa paketin käsiin, niin se ei välttämättä ole sitä, mitä pitäisi olla. Voi tulla aikamoinen yllätys, jos viime tinkaan sen hankkii.
Kilpailu on kovaa
– Suomessa menee vuodessa naimisiin 23 000 morsianta eli me ollaan hyvin pieni populaatio. Me taistellaan Helsingin seudulla noin 5 prosentista tästä morsiusmäärästä eli taistelu on kyllä kova, sanoo Kauniin Morsiamen omistaja Kirsi Korenius.
Lopulta Kirsi Korenius päätti, että morsiuspukujen kuvaaminen liikkeessä loppuu tähän.
– Meilläkin on morsiamia, jotka ovat tulleet meille ja sitten on opastettu jopa pari tuntia, mikä heille sopii. He ovat sanoneet näkemiin kuvattuaan pukujamme. Tämän jälkeen morsiamista ei enää kuulu, paitsi joskus. Hän saattaa tulla takaisin parin kuukauden kuluttua ja kysyä, onko hänen kokeilemansa puku vielä jäljellä. Nettikaupasta saatu puku onkin ollut niin kamala, Korenius kertoo.
– Kuvauskielto on ollut nyt pakko laittaa, koska tämä on sellainen trendi, että meitä käytetään hyväksi. Se on valitettavaa, koska meillä ei ole varaa olla ilmaisia sovituskoppeja ja neuvonantajia. Meillä ei ole sellaista mahdollisuutta enää tarjota. Kyllä asiakkaan pitää tulla sellaisella mielellä, että hän aikoo jostain meidän liikkeistä ostaa.
Kirsi Koreniuksen mukaan moni morsiuspukuliike on laittanut kiellon ja paljon ennen häntä.
– Tämäkin kyltti laitettiin vasta muutama viikko sitten, että en ole halunnut estää morsiamia katselemasta kotona nättejä kuvia itsestään puvuissaan ja miettiä, mikä näistä minulle sopisi, mutta nyt on ollut pakko laittaa. Nyt on stoppi. Me emme voi tehdä muuta kuin kieltää kuvaamisen.
Puku pienemmällä budjetilla
Kiristynyt taloustilanne näkyy paitsi siinä, että halvempia pukuja hankintaan netistä, mutta myös morsiuspukuliikkeisiin tullaan pienemmällä pukubudjetilla.
– Taloustilanne näkyy siten, että morsiamilla on 300 euron budjetti. Meillä on vastata siihen. On 500 euron budjettia, ja meillä on tarjouspukuja sekä laadukkaita 500 euron pukuja. Eniten menee kuitenkin edelleen pukuja 600 euron ja 1200 euron välistä. Se on ihan fakta.
Suomalainen morsian yleensä tietää, millaisen hääpuvun tahtoo.
– Suomalainen ei taivu Cinderellaksi, mutta suomalainen taipuu kyllä merenneidoksi, jota on nyt viisi vuotta myyty, mutta se on pikkuisen hiipumassa.
– Pitsi, valuva puku, persoonallinen. Näitä löytyy tämän kesän morsiamilta. He ovat aikuisempia kuin ennen. On paljon 30-vuotiaita ja heillä on oma makunsa ja ajatuksensa.