Miten toimii uudenlainen hirvenkarkotin? Hirveä karkottamaan valittu ääni saattaa yllättää.
Tilastokeskuksen tilastojen mukaan tieliikenteessä tapahtui viime vuonna 12 826 riistaonnettomuutta. 1 515 näistä oli hirvikolareita.
– Hirvi, kun se tulee tuulilasista läpi, niin siinä on kuoleman riski lähellä, muistuttaa liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta Huomenta Suomen haastattelussa.
Klang toteaa, että on "alle sekunnista kysymys", kun hirvi pamahtaa pimeässä metsästä autoilijan eteen. Käytännössä autoilijalla ei hänen mukaansa ole mitään mahdollisuutta reagoida ilman tekniikan apua.
– Kun autot kehittyvät, niihin on mahdollista saada havaintotekniikkaa, mikä tekee hätäjarrutuksen nopeammin kuin ihminen pystyy reagoimaan.
Vaikka Suomessa kuolee riistaeläinkolareissa ihmisiä enää vain harvoin, sattuu onnettomuuksissa myös muunlaisia vahinkoja.
Lue myös: Uusi suomalaiskeksintö sai hirvionnettomuudet nolliin Suomen pääväylällä – näin se toimii
Äänimajakka puhuu mummon äänellä
Autoilijoiden avuksi on kehitetty kuskeja hirvistä varoittava uudenlainen järjestelmä ja sen yhteyteen myös "äänimajakka".
– Kun hirvi tulee t-risteyksestä, niin me tunnistetaan sensoreilla se hirvi, alustaa tuotekehittäjä Jouni Hänninen InnoTrafikilta.
Hirven karkottamiseksi äänimajakka juttelee pohjalaisen mummon tyyliin. Hännisen mukaan majakka on testeissä onnistunut karkottamaan joka ikisen hirven.
– Jos [hirvi] yrittää lähestyä, niin mummo tuolla kapselin sisällä sanoo kovan sanan, Hänninen nauraa.
Miltä "mummokapseli" kuulostaa? Kuuntele yllä olevalta videolta!
Miksi hirven karkottamiseksi valittiin juuri mummon ääni? Millainen hirvivaroitusjärjestelmä varoittaa autoilijoita? Miten hirvi reagoi mummon ääneen? Missä karkotinta on testattu? Katso koko haastattelu alta
9:54