Osittain perinnöllinen migreeni vaivaa monia työikäisiä. Mutta miten migreenikohtauksia voi hoitaa tai jopa ennaltaehkäistä? Huomenta Suomessa migreenistä keskustelivat HYKS:n neurologi Ville Artto sekä Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkimusjohtaja ja professori Aarno Palotie.
Miltei jokainen tuntee henkilön, joka kärsii migreenistä. Esimerkiksi päänsärkyä, valosta ja äänistä johtuvaa pahoinvointia sekä näköhäiriöitä aiheuttava migreeni on länsimaissa tyypillisesti työikäisen väestön seuraus, kertoo professori Aarno Palotie.
Naisilla migreeni on huomattavasti yleisempi kuin miehillä. Palotie kertoo, että eri lähteistä riippuen jopa 10–20 prosenttia työikäisistä naisista kärsii migreenistä, miehistä vain muutama prosentti.
– Syytä sukupuolten väliseen eroon ei tiedetä. Ainakaan geneettisen taustan kautta ei nähdä, miksi migreeni on naisilla yleisempi. Tietysti hormonaaliset asiat siihen vaikuttavat, mutta näyttö siitä on aika ohutta, Palotie sanoo.
Lue myös: Migreeni altistaa naisia sydänoireille – traagisin seurauksin
Sukupuolen lisäksi suku vaikuttaa migreenin puhkeamisen todennäköisyyteen.
– Jos molemmilla vanhemmilla on migreeni, korkea geneettinen rasite tuplaa migreenin riskin lapsella, Palotie kertoo.
Myös ympäristön uskotaan vaikuttavan migreenin syntymiseen. Tämä alue tunnetaan kuitenkin vielä huonosti.
Säännöllisyys vähentää kohtauksia
Miten sitten hoitaa migreeniä? Neurologi Ville Artto muistuttaa, että osa potilaista pärjää kotikonstein. Jos saa satunnaisesti lieviä migreenioireita, joihin käsikaupan särkylääkkeet auttavat, ei lääkärin vastaanotolle ole välttämättä syytä raahautua.
Sen sijaan, mikäli kotilääkkeet eivät auta ja kohtauksien tiheys heikentää elämänlaatua ja toimintakykyä, lääkärin kanssa on hyvä miettiä uutta lääkitystä kohtauksiin ja jopa niiden ehkäisemiseen. Hankalin migreenin muoto on krooninen migreeni, jolla tarkoitetaan vähintään 15 päivänä kuukaudessa esiintyvää migreeniä.
Migreenistä kärsivän kannattaa kiinnittää huomiota myös elämäntapohinsa.
– Keskimäärin migreeniä on vähemmän, mitä säännöllisemmin elää, Artto kertoo.
Säännöllinen vuorokausi- ja ateriarytmi, säännöllinen liikunta sekä korkeintaan kohtuullinen alkoholinkäyttö pitävät migreenin todennäköisemmin kurissa kuin jos ”eläisi pellossa”.
Lue myös: Virheet lautasella voivat aiheuttaa päänsärkyä ja migreeniä – saavatko nämä ruoka-aineet sinunkin pääsi jyskyttämään?
Toivoa uusista lääkkeistä
Toivoa migreenin hoitoon tuovat myös uudet lääkkeet. Artto kertoo, että jo pitkään migreenipotilaille on ollut tarjolla tehokkaita kohtauslääkkeitä, triptaaneja. Estolääkitys on kuitenkin perustunut lääkkeisiin, jotka on kehitetty muuhun tarkoitukseen kuin migreenin hoitamiseen.
– Näinä aikoina tulee ensimmäisiä nimenomaan migreenin syntymekanismia ymmärtäen kehitettyjä lääkkeitä, joilla ainakin osalla saadaan varsin lupaavan tuntuisesti migreenin aktiivisuutta vähennettyä, Artto kertoo.
Lääkitystä odotellessa voi kokeilla myös yksinkertaista niksiä, joka toi 20 sekunnissa helpotuksen lähes 12 tuntia kestäneeseen kaameaan migreeniin.
Katso koko haastattelu videolta!