Ravintolarajoitukset kiristyivät viime sunnuntaina leviämisvaiheen alueilla.
Uusien rajoitusten mukaan Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa, Varsinais-Suomessa ja pääkaupunkiseudun alueilla ravintolat saavat olla auki kello 23 asti, ja anniskelu loppuu tuntia aiemmin.
Alkoholia päätoimisesti anniskelevissa ravintoloissa saa olla edelleen puolet asiakaspaikoista, mutta asiakaspaikkoja rajoitetaan myös ulkoterasseilla. Lisäksi kaikilla asiakkailla on sekä sisä- että ulkotiloissa oltava oma istumapaikkansa pöydän tai vastaavan tason ääressä.
Leviämisvaiheen alueilla on myös sisätiloissa niin kutsuttu tanssi- ja karaokekielto.
Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu loppuu kello 24, ja ravintolat saavat olla auki kello yhteen asti yöllä.
Kiihtymisvaiheen alueilla ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Ulkoterassien asiakaspaikkoja ei ole kuitenkaan rajoitettu.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:52
Rajoituksilla suuri merkitys ravintoloille
Ravintola Vltavassa valomerkki tuli sunnuntaina kello 22. Muutamalle asiakkaalle rajoitusten kiristyminen tuli yllätyksenä, kun vielä perjantaina alkoholia anniskeltiin puoleenyöhön saakka.
HOK-elannon aluejohtaja Satu Rytkönen pitää kahden tunnin aukioloaikojen lyhentämistä suurena muutoksena ravintoloille.
– Kyllä näillä kahdella aukiolotunnilla ja terassien rajoituksilla on iso merkitys meille ravintoloille. Meidänkin verkostossa vaikutus myyntiin tulee olemaan merkittävä. Puhutaan viikkotasolla varmaankin kuusinumeroisista summista, Rytkönen kertoo.
Aluejohtajaa mietityttää, ovatko uudet rajoitukset välttämättömiä koronan torjunnassa.
– Itse koen, että se aiempi kello yhden rajoitus olisi ollut aivan riittävä.
Vaikuttaa henkilökunnan jaksamiseen
Rytkönen arvioi, että taloudellisen haitan lisäksi uusilla rajoituksilla on vaikutus ravintoloiden henkilökunnan jaksamiseen.
– Meidän henkilökunta on ollut jo lähes puolentoista vuoden ajan epävarmuudessa, ovatko ravintolat auki vai kiinni, ja jos ollaan auki niin minkälaisilla rajoituksilla.
– Jokainen uusi ravintolarajoitus tuo lisää epävarmuuden tunnetta, ja osalla on ollut jaksamisen kanssa haasteita.
Rytkönen toivookin, että seuraavan kerran kun ravintolarajoituksia pohditaan, mietittäisiin myös niiden vaikutusta henkilökuntaan.
Koronapassi toivotettavaisiin HOK-elannon ravintoloissa tervetulleeksi. Rytkösellä luottaa, että se saataisiin helposti otettua käyttöön.
– Henkilökunta tarkastaa jo tällä hetkellä asiakkaiden ikärajaa niin kyllä se saataisiin toimimaan.