Voivatko esimerkiksi väsymys ja masennus olla long covidin oireita? Turun yliopiston neurologian professori Risto O. Roine selvittää, mikä kaikki voi olla pitkäaikaista koronaa ja mikä ei.
Long covid -diagnosoitujen suomalaisten määrä kasvaa parilla tuhannella kuukausittain. Kaikkiaan diagnoosin saaneita long covid -potilaita on maassa nyt noin 25 000.
Long covid alentaa usein sairastuneiden toimintakykyä. Yleisiä long covid -oireita ovat myös nopeasti alkanut rasituksen siedon heikentyminen, sykkeen nousu, lämmön säätelyn häiriöt ja keskittymiskyvyn huononeminen.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Mutta millainen rasitus voidaan tulkita pitkän koronan aiheuttamaksi?
– Potilaat eivät välttämättä ole väsyneitä, vaan eivät vain jaksa sitä, mitä pitäisi ja mihin ovat aiemmin pysyneet. Tämä koskee sekä fyysistä että henkistä suorituskykyä, Risto O. Roine kertoo MTV Uutiset Livelle.
1:17Katso myös: Tämä uudesta koronavariantista tiedetään
Lue myös: Tällaista päänsärkyä korona aiheuttaa
Pitkä sairastaminen voi ahdistaa
Roineen mukaan mahdolliset mielenterveyden häiriöt eivät liity itse long covidiin, vaan ovat korkeintaan sivutuote.
– Long covid ei ole lähtökohtaisesti psyykkinen eikä toiminnallinenkaan häiriö. Mutta onhan tämä aika ahdistava sairaus. Käy usein vähän psyyken päälle, kun sitä pitkään sairastaa ja elämä muuttuu täysin.
Suomessa ei ole toistaiseksi tehty väestötason tutkimusta long covidin yleisyydestä. Roineen mukaan olisi tärkeää saada diagnostiikka, hoito ja kuntoutus riittävälle tasolle.
Hän toteaa Suomessa oltavan jälkijunassa long covidin suhteen.