Oppositiopuolue ilmoitti aiemmin tukevansa uutta kansanäänestystä, jos sen muutosehdotukset eivät mene läpi.
Britanniassa parlamentin alahuone ei keskiviikon äänestyksessä kelpuuttanut työväenpuolueen vaatimia muutoksia EU-eroprosessiin. Oppositiojohtaja Jeremy Corbynin ehdotuksen mukaan Britannia olisi muodostanut brexitin jälkeenkin tulliliiton EU:n kanssa ja pysynyt lähellä sisämarkkinoita.
Corbynin työväenpuolue ilmoitti jo aiemmin tällä viikolla tukevansa uuden kansanäänestyksen järjestämistä, jos ehdotus kaatuu.
Myöskään Skotlannin kansallispuolue SNP:n ja Walesin Plaid Cymrun ehdotus sopimuksettoman eron mahdollisuuden poissulkemisesta ei saanut enemmistöä tuekseen. Sen sijaan konservatiivikansanedustaja Alberto Costan ehdotus kansalaisoikeuksien takaamisesta briteille EU:ssa ja EU-kansalaisille Britanniassa sai alahuoneelta hyväksynnän ilman äänestystä.
Työväenpuolueen Yvette Cooperin ehdotus vaati sitoutumista EU-eron lykkäämiseen olosuhteiden niin vaatiessa, mikä sai lähes koko alahuoneen puolelleen. Konservatiivipääministeri Theresa May tosin ilmoitti jo tiistaina, että brexitin lykkääminen muutamalla kuukaudella voi tulla kyseeseen.
Äänestykset kansanedustajien tekemistä ehdotuksista eivät ole sitovia, mutta poliittista painoarvoa niillä on.
Irlannin rajakysymys painaa yhä
Pääministeri May on luvannut alahuoneen pääsevän äänestämään eron lykkäämisestä ensi kuun puolivälissä, jos se on sitä ennen torjunut sekä hallituksen esittämän erosopimuksen että EU-eron ilman minkäänlaista sopimusta. Myös tämä suunnitelma läpäisi alahuoneen keskiviikkona.
EU:ssa on suhtauduttu periaatteessa myönteisesti ajatukseen lykkäyksestä. EU on kuitenkin kieltäytynyt avaamasta jo neuvoteltua erosopimusta, johon Britannia haluaisi muutoksen Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan hätäjärjestelyn osalta. Monet EU-päättäjät toistelivat jälleen keskiviikkona, että jos eroa lykätään, Britannialla on oltava selvä suunnitelma siitä, mitä lisäajalla on tarkoitus tehdä.
Molemmat osapuolet haluavat välttää rajamuodollisuuksien paluun nykyisin avoimelle Irlannin rajalle. Erosopimuksen mukaan tämä vältettäisiin sillä, että Britannia jäisi osaksi tulliliittoa, kunnes asiaan löydetään muu ratkaisu.
Brexitin kannattajat pelkäävät tämän backstop-lausekkeen vesittävän koko EU-eron ja ovat vaatineet sopimukseen takarajaa järjestelyn päättymiselle.