Huomenta Suomen Pöllöraadissa julistettiin EU-vaalikamppailun suurimmat voittajat ja häviäjät.
STT:n vastaavan päätoimittajan Minna Holopaisen mukaan europarlamenttivaalien tulos yllätti kaikki.
Vasemmistoliitto puski SDP:n ohi vaalien toiseksi suosituimmaksi puolueeksi. Vasemmistoliiton väistyvä puheenjohtaja Li Andersson nappasi 13,5 prosenttia kaikista Suomessa annetuista äänistä.
– Varmaan tässä yhdistyy hyvin valovoimainen ja karismaattinen osaava asiapoliitikko ja poliittinen tilanne, Holopainen pohtii.
– Talouspolitiikassa olemme nähneet koko talven ja kevään jyrkkää vastakkainasettelua, ja kai se kanavoitui sitten tähän.
Li Andersson on EU-vaalien ehdoton äänikuningatar.
Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajan Jouni Kemppaisen mielestä Anderssonilla on samanlaista lumovoimaa kuin edellisellä vihervasemmiston supertähdellä Sanna Marinilla.
– Nyt kun vanha kuningatar on poistunut näyttämöltä, uusi kuningatar on tilalla, Kemppainen sanoo.
– Varsinkin nuoriin ja naisiin hän vetoaa kovasti, ja hän tuo politiikkaan uutta säihkettä ja jonkinlaista glamouria.
Vasemmistoliitto potkaisi SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtmanin puolueen kolmossijalle.Lehtikuva
Kiinnostavin vaali-ilta vuosikymmeniin
Kemppainen on seurannut 40 vuotta kestäneellä urallaan monia vaali-iltoja. Hän toteaa näiden vaalien osoittautuneen yhdeksi kiinnostavimmista.
– Paljon tapahtui. Vihervasemmiston nousulla ja ennen kaikkea perussuomalaisten vastajytkyllä on paljon vaikutusta paitsi kotimaan politiikkaan, myös Euroopan politiikkaan.
Riikka Purra on ollut avoimen pettynyt perussuomalaisten heikkoon vaalitulokseen, jonka hän spekuloi johtuvan alhaisesta äänestysaktiivisuuden lisäksi hallituspuolueen taakasta ja politiikkakentän polarisaatiosta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja totesi tappion jälkeisessä puheessaan, että "nyt tuli turpaan".
– Jos pohtii ennusteita ennen vaaleja, nyt kyllä gallupeilla pyyhittiin pöytää. Tämä on kyllä uskomattomimpia asioita kymmeniin vuosiin, mitä näissä vaaleissa tapahtui, Kemppainen ihmettelee.
Juttua korjattu. Jutussa kerrotiin ensin virheellisesti Anderssonin saaneen 40 prosenttia kaikista Suomessa annetuista äänistä. Oikea luku on 13,5 prosenttia.
10:56
Millainen tulos oli muiden puolueiden näkökulmasta? Katso koko Pöllöraati artikkelin videoilta!