"Kuka tahansa voi joutua seksuaalirikoksesta epäillyksi" – lakiuudistus näkyy jo poliisin tutkinnassa

11:51imgRaiskausrikosten tutkintaan tuli uusia haasteita, kun lainsäädäntö muuttui vuoden alussa: Katso Murharyhmän keskustelu videolta
Julkaistu 28.10.2023 11:31
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Rikospaikan Murharyhmä keskusteli raiskauksista ja muun muassa siitä, millaisia haasteita niiden tutkintaan on tullut vuoden alusta uudistuneen seksuaalirikoslainsäädännön jälkeen. 

Raiskauksen määritelmä perustuu nyt suostumukseen eli raiskaus on sukupuoliyhteys sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti.

Helsingin poliisin seksuaalirikosyksikön tutkinnanjohtajan Jutta Antikaisen mukaan uudistus on näkynyt tutkintaan tulleissa tapauksissa.

– Asianomistaja esimerkiksi kertoo kuulusteluissa tavanneensa henkilön, kenen kanssa on päädytty intiimiin kanssakäymiseen. Hän kertoo, että on itse ollut aktiivinen seksuaalisesti ja jopa dominoivassa asemassa siinä tilanteessa, mutta kertoo myös, että on esittänyt nauttivansa tilanteesta. Silloinhan tietenkin tulee mieleen, että mistä sen esitutkinnassa rikoksesta epäillyn asemassa olevan henkilön olisi pitänyt ymmärtää, että kyseinen henkilö ei ole vapaaehtoisesti siinä toiminnassa, Antikainen sanoo.

– Jo nyt näemme selkeän nousun, eli meillä on huomattavasti enemmän seksuaalirikoksesta epäiltyjä tutkintavankeja kuin vuoden alussa, Hämeenlinnan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Kaisa Tammi kertoi.

– Voisi kysyä myös, onko ilmoituskynnys madaltunut vai rikosten määrä lisääntynyt, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala sanoi.

Lue myös: Peniskuvan lähettäjä voi syyllistyä seksuaaliseen ahdisteluun, yhdyntä alle 16-vuotiaan kanssa on lapsenraiskaus: Näin seksuaalirikoslaki kiristyy vuodenvaihteessa

Anna on työssään auttanut raiskauksen uhreja – sitten hänet raiskattiinkin itse: "Ennen en pitänyt tätä ihmistä realistisena uhkana"

Taltiointi usein epäillyn eduksi

Seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen tarkoituksena oli vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Käytännössä poliisi tutkii nyt myös eri tavalla määriteltyjä seksuaalirikoksia. 

– Voisi sanoa, että kuka tahansa meistä voi joutua seksuaalirikoksesta epäillyksi, Antikainen sanoi.

– Meillä on ollut tutkinnassa tapauksia, joissa joku osapuolista on taltioinut tilanteen. Kyllä se on ollut rikoksesta epäillyn eduksi, että on voitu todeta tiettyjä asioita. On todettu, että vapaaehtoisuus on voinut olla voimakkaasti käsillä.

– Kyllähän jo pelkkä seksuaalirikosepäily vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämään. Riippumatta siitä, tuleeko syytettä tai langettavaa tuomiota. Se voi vaikuttaa opiskelupaikkaan, sosiaalisiin suhteisiin, työpaikkaan, perhesuhteisiin. Sitä voi olla vaikea korjata, vaikka myöhemmin todettaisiin toisin. Se leima on hyvin ikävä, Antikainen sanoi.

Katso videolta Murharyhmän koko keskustelu.

Lue myös: Lakiesitys: Sukupuoliyhteys ilman suostumusta on raiskaus – myös rangaistukset kovenevat

SM-liigapelaajalle kahden vuoden vankeustuomio raiskauksesta

Tuoreimmat aiheesta

Seksuaalirikokset