Uusi tiedustelulaki uhkaa rikkoa lähdesuojan ja paljastaa haastateltavien henkilöllisyyden: "Onko viranomaisella rohkeutta poistaa näkemänsä tieto myös mielestään?"

9:05img
Katso videolta koko Huomenta Suomessa käyty keskustelu. Vieraana Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Ahon lisäksi kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.). Videon alussa avataan, mitä lähdesuoja tarkoittaa.
Julkaistu 05.03.2019 10:54

Mika Niskanen

mika.niskanen@mtv.fi

Perustuslakiovaliokunnan viilattavana ollut uusi tiedustelulaki etenee eduskunnan äänestykseen. Valiokunta ei tehnyt lakiesitykseen muutoksia toimittajia koskevaan lähdesuojaan liittyen. 

Suomen Journalistiliitossa ollaan huolestuneita siitä, että uusi laki vaarantaa lähdesuojan. Lähdesuoja tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että haastateltavan henkilöllisyys voidaan tarvittaessa suojata.

– Tiedustelulaki vaarantaa lähdesuojan. Emme voi taata, että lähdesuoja pätee. Tiedusteluviranomaisten haaviin voi jäädä materiaalia, joka kulkee lähteeltä toimittajalle tai toisinpäin. Näitä viestejä, esimerkiksi sähköposteja, tiedusteluviranomaisen on mahdollista lukea, jolloin lähdesuoja on murtunut, kertoo Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho Huomenta Suomen haastattelussa. 

Viranomainen ei kuitenkaan saa käyttää tietoa esimerkiksi oikeudessa. 

– Mutta viranomaisetkin ovat ihmisiä. Jos esimerkiksi pahimmassa tapauksessa ollaan tilanteessa, jossa viranomainen lukee omaa työpaikkaansa koskevaa tietoa, jossa kollegoita tai esimiehiä jostain syytetään, niin onko todella niin, että viranomaisella on rohkeutta poistaa tieto paitsi tietokoneelta myös omasta mielestään, Aho sanoo.

– Kun viranomaiset ovat tiedot lukeneet, niin ne ovat olemassa heillä. 

Katso ylhäällä olevalta videolta koko Huomenta Suomessa käyty keskustelu. Vieraana Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Ahon lisäksi kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr). Videon alussa avataan, mitä lähdesuoja tarkoittaa.

Tuoreimmat aiheesta

Tiedustelupalvelut