Uusi valheenpaljastin tarkkailee kasvojesi nykäyksiä, joita et edes tiedosta

silmä AOP
Näyttää vakuuttavalta, mutta huomaamaton nykäys voi paljastaa, jos henkilö valehtelee. Tutkijat kehittävät järjestelmää, joka tunnistaa valehtelijan kasvojen liikkeitä tarkkailemalla.ullstein bild - McPHOTO / Markus Gann/ All Over Press
Julkaistu 20.11.2021 18:37
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Ihmiset eivät ole erityisen hyviä tunnistamaan sitä, milloin heille valehdellaan, vaikka se tapahtuisi päin naamaa. Tämän takia tutkijat päättivät asettaa tunnistimet valehtelijan kasvoille.

Tutkijat ovat kehittäneet koneoppimiseen perustuvaa työkalua, joka tarkkailee valehtelemiseen liittyviä merkkejä ihmisen kasvoilla. Päälle puettavat sensorit tarkkailevat äärimmäisen nopeita ja huomaamattomia kasvolihasten liikkeitä bongatakseen valehtelijan. Aiheesta kirjoittaa Science Alert -sivusto.

Tel Avivin yliopistossa kehitetty koneoppimisalgoritmi tunnisti valehtelijan keskimäärin 73 prosentin todennäköisyydellä. Samalla järjestelmä havaitsi kahdentyyppisiä valehtelijoita.

Joillakin koehenkilöillä valehtelu näkyi poskien lihaksien liikkeinä. Toisilla taas havaittiin nykimistä kulmakarvojen lähellä olevissa lihaksissa.

Täysin toimintavarman valheenpaljastimen kehittämiseen on kuitenkin vielä matkaa.

– Se ei ole täydellinen, mutta silti parempi kuin mikään olemassaoleva (kasvojen tunnistukseen perustuva) teknologia, käyttäytymistutkija Dino Levy kertoo.

Tutkimuksessa 40 koehenkilön kasvoille asetettiin elektrodit, jotka rekisteröivät kasvojen liikkeitä heidän kertoessaan valeita tai totuuksia. Algoritmia koulutettiin näin tarkkailemaan valheen kertomisen herättämiä paljastavia reaktiota.

Tutkimuksessa havaittiin, että parhaiten toisia koehenkilöitä huijanneet ihmiset onnistuivat myös paremmin huijaamaan konetta.

Perinteiset polygrafit tukeutuvat tyypillisesti tarkkailemaan sydämensykettä, verenpainetta ja hengitystahtia. Näitä pidetään kuitenkin epätarkkoina menetelminä ja ihmiset pystyvät myös huijaamaan niissä. Tämän takia tutkijat yrittävät löytää muita objektiivisia menetelmiä valehtelun tunnistamiseen.

Tuoreimmat aiheesta

Tiede