Kalaöljyjen vaikutuksesta sydänterveyteen on saatu tutkimuksissa ristiriitaisia tuloksia. Uusi yhdysvaltalainen tutkimus esittää, että syy ilmiölle saattaa piillä siinä, ettei tutkimuksissa ole otettu huomioon osallistujien perimää.
Georgian yliopiston johtaman tutkimuksen mukaan genotyyppi eli yksilön geenien kokonaisuus vaikuttaa siihen, hyötyykö hän omega-3-rasvahappoja sisältävistä kalaöljyvalmisteista.
PLOS Genetics -tiedelehdessä julkaistut löydökset perustuvat Ison-Britannian biopankista saatuun aineistoon yli 70 000 henkilöstä. Tutkijat jakoivat ihmiset kahteen ryhmään sen perusteella, söivätkö he kalaöljyvalmisteita vai eivät. Sen jälkeen tiimi kävi läpi osallistujien koko genomin.
Yli 64 miljoonan testin tekemisen jälkeen paljastui, että kalaöljyvalmisteiden kannalta merkityksellistä oli CJB2-geenin muoto. Henkilöt, joilla oli AG-genotyyppi, veren rasva-arvot vähenivät kalaöljyvalmisteita käyttäessä. Sen sijaan veren rasva-arvot hieman lisääntyivät henkilöillä, joilla oli AA-genotyyppi.
Koholla olevat veren rasva-arvot lisäävät sydän- ja verisuonitautien vaaraa.
Tiedotteessa tutkijat huomauttavat, että oman genotyypin määritteleminen on mahdollista esimerkiksi kuluttajille tarkoitettujen geenitestien avulla. Kalaöljyvalmisteista hyötyy, jos genotyypistä löytyy variantti tunnuksella rs112803755 (A>G).
Lue myös: Parin sadan euron geenitesti paljastaa alttiuden sairauksiin, mutta onko testaamisesta hyötyä? – "Sen jälkeen ei kannata katua päätöstään"
Rasvahappojen hyödyt vain ruokavaliosta
Kyseessä ei ole ensimmäinen tutkimus, jossa kalaöljyvalmisteiden terveellisyys ja sopivuus kaikille on kyseenalaistettu.
Esimerkiksi kansainvälinen tutkijaverkosto Cochrane totesi vuonna 2018 ilmestyneessä laajassa tutkimuskatsauksessaan, että vain yksi tuhannesta käyttäjästä saa jotain hyötyä kalaöljyvalmisteista.
Suomalaiset Käypä hoito -suositukset eivät suosittele kalaöljyvalmisteita sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Terveet ihmiset eivät näytä hyötyvän kalaöljyvalmisteista, kuten eivät myöskään jo sairastuneet.
Pitkäketjuisten monityydyttymättömien omega-3-rasvahappojen tiedetään olevan hyväksi terveydelle, kun niitä saadaan ravinnosta. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi rypsi- ja rapsiöljy, pähkinät, siemenet sekä rasvainen kala.
Ravintolisien ostamisen sijaan sydänterveyden kannalta varminta onkin panostaa ruokavalioon. Sydänystävällinen ruokavalio sisältää kasvipohjaisten pehmeiden rasvojen ja kalan lisäksi rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita, runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä täysjyväviljatuotteita.
Lue myös: 5 elämäntapaa, jotka antavat jopa kymmenen tervettä lisävuotta – kuinka montaa noudatat?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: University of Georgia, Cochrane, Käypä hoito, Duodecim-lehti, Terveyskylä