Uutta tietoa Stalinin terrorin suomalaisuhreista – tuhannet kokivat kamalan kohtalon

Suomalaisia vangittiin erityisesti alueilla, joissa tuomiot olivat rajuja.

Kansallisarkiston laajassa tutkimushankkeessa on tarkennettu arviota Josif Stalinin Suuressa terrorissa kuolleiden suomalaisten kokonaismäärästä.

Erityisesti ulkomaalaisiin kohdistunut Suuri terrori ajoittui Neuvostoliitossa vuosille 1937–1938.

Tutkimushankkeen mukaan vainoissa tuomittiin ainakin 6 200 suomalaista tai entistä Suomen kansalaista. 

– Arviot siitä, kuinka paljon suomalaisia tuomittiin, ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Olemme nyt saaneet tarkennettua kuvaa tuomittujen määristä, sanoo hankkeen päällikkö ja dosentti Aleksi Mainio Huomenta Suomessa.

Valtaosa tuomittiin kuolemaan

Tuomituista reilut 4 700 sai hankkeen mukaan kuolemantuomion. Loput kyyditettiin Mainion mukaan vankileireille.

Lisäksi tuntemattomia vainottuja suomalaisia oli arviolta 1 000–2000, mutta näiden ihmisten henkilöllisyyttä ei ole  pystytty jäljittämään.

Näin ollen vainoissa tuomittiin arvion mukaan kaiken kaikkiaan 7 200–8200 suomalaista.

Tuomioiden tarkat henkilötietonsa löytyvät kansallisarkiston kesäkuussa julkaisemasta avoimesta tietokannasta, josta voi hakea omaa sukulaista etu- ja sukunimellä.

Tietokanta sisältää henkilö- ja karttatietoja suomalaisista Neuvostoliitossa vuosina 1917–1964. Tietoja on kerätty kattavimmin suuren terrorin 1937–1938 uhreista sekä vuonna 1917 Venäjällä olleista, punapakolaisista, amerikansuomalaisista ja loikkareista.

Stigma myös perheenjäsenten ylle

Suomalaisia tuomittiin vainoissa hankkeen mukaan erityisesti Karjalan, Leningradin ja Uralin alueilla, joista suurin osa vangituista sai kuolemantuomion.

Kaikilla Neuvostoliiton alueilla tuomiot eivät Mainion mukaan olleet yhtä kovia.

Tuomio langetti raskaan stigman myös tuomitun perheiden ylle.

– Jos perheen pää tuomittiin, hänen puolisonsa karkotettiin tai oli merkitty nainen. Hän ei saanut tuomiota, mutta kärsi terrorin vaikutuksista.

Stalinin Suuren terrorin vainot kohdistuivat Mainion mukaan erityisesti ihmisiin, joilla oli jokin selvä yhteys toiseen valtioon.

– Vieraiden valtioiden kansalaiset, joilla oli jokin yhteys vanhaan kotimaahan, esimerkiksi kirjeyhteys, korostuivat tuomituissa.

Arviot vainoissa kuolleiden kokonaismääristä vaihtelevat 700 000–1 200 000 ihmisen välillä.

Hankkeen päättyessä vuoden 2025 lopussa Kansallisarkisto arvioi tietokannan sisältävän kymmenien tuhansien suomalaisten tietoja. 

Lue myös:

    Uusimmat