Uutta videokuvaa tähden pidätyksestä – Poliisin rajusta voimankäytöstä nousi kohu

NFL-pelaaja teki upean touchdownin vain tunteja pidättämisensä jälkeen 2:07
Tyreek Hill juoksi komean touchdownin sunnuntaina NFL:n avausottelussa Jacksonville Jaguarsia vastaan.

Amerikkalaisen jalkapallon NFL-tähti Tyreek Hillin pidätystilanteesta on julkaistu poliisin kuvaama video, jossa käy ilmi pelaajaan kohdistunut voimankäyttö.

Miami Dolphinsia edustava Hill oli sunnuntaina päivällä matkalla NFL-kauden avanneeseen kotiotteluun, kun poliisi pysäytti hänet ylinopeuden takia.

Hill ehti pidätyksensä jälkeen otteluun ja juoksi Miamin voitossa upean touchdownin. Ottelun jälkeen hän oli edelleen kummissaan poliisin voimankäytöstä.

Hillin mukaan hän ei vastustanut poliisia pysäytystilanteessa millään tavoin. Hän koki poliisin käyttäneen liiallista voimaa. Maanantaina Miami-Daden poliisilaitos ilmoitti hyllyttäneensä pidätykseen osallistuneen poliisin.

Miami-Daden poliisi julkaisi maanantaina videokuvaa pidätystilanteesta. Videolla Hill sulkee autonsa ikkunan eikä suostu poliisin kehotuksesta huolimatta avaamaan sitä. Lopulta poliisit repivät pelaajan ulos autostaan, painavat hänet maahan ja laittavat käsirautoihin.

Samaan aikaan paikalle tulee Hillin joukkuekavereita, joita poliisi kehottaa poistumaan paikalta. Hillin poliisit siirsivät jalkakäytävälle. Tämä kieltäytyi istumasta maahan vedoten hiljattain tehtyyn polvileikkaukseensa.

Olisiko Tom Bradya kohdeltu näin?

Miami Dolphins otti X-palvelussa kantaa pidätykseen kutsuen sitä ”suututtavaksi ja sydäntäsärkeväksi”. Tapaus on liitetty useaan muuhun tilanteeseen, jossa poliisin harjoittama väkivalta on johtanut kiinniotettujen kuolemaan Yhdysvalloissa.

– Tämä on muistutus siitä, että jokainen tällainen tilanne ei pääty näin rauhallisesti. ”Mitä jos se ei olisi ollut Tyreek Hill?” on kysymys, joka jää vahvana ilmaan, Dolphins kommentoi.

Poliisin kuvaaman videon jakoi X-palvelussa muun muassa tunnettu ihmisoikeusjuristi Ben Crump.

– Tyreek Hillin pysäytyksestä kuvattu haalarikameravideo on julkaistu, ja se nostaa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia Miami-Daden poliisien toimista. Oliko tämä voimankäyttö todella tarpeellista? Crump kysyi.

Hill totesi sunnuntain ottelun jälkeen, ettei haluaisi nähdä asiassa rasistista latausta, mutta samalla hän muisti, miten hänen setänsä on neuvonut käyttäytymään poliisin lähestyessä: pidä kädet ratissa ja kuuntele, mitä sinulle puhutaan.

NFL-pelaaja ei kuitenkaan totellut poliisin käskyjä heti. Hän ilmeisesti soitti seuransa jäsenelle ja yritti kertoa joutuneensa pidätetyksi.

– Se oli hullua, koska se kaikki tapahtui niin nopeasti. En ehtinyt oikein valmistautua siihen. Isänä ja aviomiehenä ajattelin, että hei, minun pitää olla järkevä tässä tilanteessa, Hill sanoi CNN:lle.

Useat videon nähneet ovat pitäneet poliisin liiallista voimankäyttöä nimenomaan ennakkoluuloisena käytöksenä mustaa pelaajaa kohtaan.

– Jos se olisi ollut Tom Brady, poliisit olisivat vain pussanneet hänen persettään ja pyytäneet selfietä, yksi kommentoija huomautti.

Lue myös:

    Uusimmat