Vaalivalvoja Korkin kolumni: Lintilä näytti jo selviytyvän kuivin jaloin, kunnes hevosmiehen saapas hörppäsi uudemman kerran

1:53imgKatso video: Näin keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi Lintilä-kohua.
Julkaistu 07.03.2023 17:32

MTV UUTISET – JARI KORKKI

MInisteri Lintilän tapaus mittaa, mikä on ministerille liikaa, kirjoittaa MTV Uutisten vaaliasiantuntija Jari Korkki kolumnissaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) näytti jo selviytyvän sinänsä kiusallisesta WhatsAppin meemikohusta kuivin jaloin, kun hevosmiehen kumisaapas hörppäsi vettä uudemman kerran.

Kumpikin iltapäivälehti tuuppasi perjantai-iltana maailmalle jutun Lintilän alkoholinkäyttöepäilyistä, ja sen jälkeen meno on mediassa äitynyt vallan hulvattomaksi.

Kuvaavaa on, että vaikka Iltalehti journalistin ohjeiden mukaisesti oli toteuttanut samanaikaisen kuulemisen velvoitteen jo aivan ensimmäisessä perjantai-illan jutussaan, piti lehden käydä vielä lauantaiaamuna kysymässä Pyhtään yleisötapahtumassa Lintilältä asiaa vielä uudestaan. Ehkä ajatuksena oli, että edellisillan juttu olisi saanut jallupullon narahtamaan?

Lue myös: Mika Lintilä kiistää Ylellä, että hänellä olisi ongelmia alkoholin kanssa – kuittaa puheet huhuiksi

Ei siinä mitään, näin journalismi toimii: kohusta herutetaan kaikki irti niin kauan kuin herutettavaa on. Myös Kymen Sanomat oli kärppänä paikalla, kun Lintilä puolilta päivin ilmaantui vaalitorille kotkalaiseen kauppakeskukseen. 

Sen sijaan STT:n ja varsinkin Yleisradion toimintaa on pakko kummastella. Molemmat kertoivat Lintilää käsitelleissä lauantain jutuissaan, ettei ministeriä ole tavoitettu. Tämä siitäkin huolimatta, että Lintilällä oli samaan aikaan Kaakkois-Suomessa useita ennakkoon ilmoitettuja vaaleihin liittyviä yleisötilaisuuksia. Kun Ylen Kotkan aluetoimitus sattuu sijaitsemaan samassa kauppakeskuksessa, jossa Lintilä paitsi esiintyi lavalla myös jakoi auliisti kommentteja halukkaalle medialle, ei Yleä tällä kertaa voi moittia ainakaan yliyrittämisestä.

Tai samanaikaisesta kuulemisesta.

Muistoja Manalasta

Kun Mika Lintilä valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi 1999, ajat olivat monessakin mielessä kovin toisenlaiset kuin nyt. Poliitikoiden ja politiikan toimittajien kanssakäyminen oli kenties luontevampaa kuin nykyisin.

Varsinkin Ostrobotnian Manala-ravintola eduskuntatalon vieressä oli otollinen kohtaamispaikka. Manalassa poliitikot ja toimittajat istuivat sekaisin samoissa pöydissä aivan kuten eduskuntatalon kuppilassa konsanaan. Alkoholiakin nautittiin, olihan "Botta" iltaravintola.

Lue lisää: Lintilä meemisotkusta: Rikosilmoituksia ei ole tehty – ministeriltä ympäripyöreä vastaus siihen, haetaanko WhatsApp-tilin lokitietoja vielä Metalta

Ennen kuin kukaan heristelee sormea veljeilystä tai kaveeraamisesta, on hyvä muistaa, että ravintola oli kuitenkin puolueetonta maaperää, eräänlainen mixed zone kuten urheilutapahtumien haastattelualueet.

Erityisen suosittu Manala oli keskustan kansanedustajien joukossa. Muidenkin puolueiden edustajia toki paikalla nähtiin, mutta keskustalaisten muita suurempaa edustusta selittänee puolueen eduskuntaryhmän alueellinen rakenne: edustajilla ei arki-iltaisin ollut kiire kotiin.

Ja jossain piti tietysti iltapalaakin nauttia, ehkä myös pari ruokajuomaa. Saattoi illan mittaan joku tietokin vaihtaa omistajaa, ehkä uutinenkin.

Korona ja netti muokkasivat maailmaa

Manalan legendaarisen aseman tapaamispaikkana taisi pilata epäonnistunut remontti, mutta ajatkin muuttuivat. Toimitusten resurssien kiristyessä poliitikoiden kanssa baarissa istuskelua ei enää kovin helposti laskettu työaikaan kuuluvaksi.

Myös netti pilasi monta hyvää uutista: kysymykseen jutun deadlinesta ei enää voinut vastata "ehkä huomenna" vaan pikemminkin "kymmenen minuuttia sitten". 

Lue lisäksi: HS:n tiedot: Lintilä osti ministeriön varoilla toistuvasti vahvaa alkoholia vuosina 2017-2018

Sen minkä netti aloitti, korona viimeisteli. Kun tiivisrytminen verkkouutisointi oli ensin rajoittanut toimittajien mahdollisuuksia uutisten haisteluun kaupungilla, rajoitti koronapandemia mahdollisuuksia toimia myös eduskunnassa.

Kuten kaikki politiikan toimittajat tietävät, on pääministeri Sanna Marin (sd.) ollut edeltäjiään hankalammin median tavoitettavissa, eikä pandemian väistyminen ole juuri tilannetta kohentanut.

Kohti kuivempia aikoja

Tavat ovat siistiytyneet siitä, kun ensi kerran näin täysinäisen viinakärryn jäävän koskematta, vaikka kello oli jo ylittänyt puolen päivän rajapyykin. Kun lehtimoguli Urpo Lahtinen myi vuonna 1988 Lehtimiehet-imperiuminsa Helsinkiin, olivat tamperelaiset toimittajat solidaarisuudesta kollegoitaan kohtaan niin järkyttyneitä, että tarjolla olleet jalot juomat jäivät kokonaan kaatamatta.

Sen jälkeen on menty yhä kuivempaan suuntaan ja hyvä niin. Kun en itse ole enää vuosiin jaksanut pyöriä Helsingin yöelämässä, en osaa ollenkaan sanoa, onko Manalan kaltaisia illanviettopaikkoja enää olemassakaan. Minulla ei siis ole esimerkiksi Mika Lintilän mahdollisesta alkoholinkäytöstä minkäänlaista näköhavaintoja ainakaan viiteen vuoteen.

Sen voin kyllä auliisti kertoa, että aiemmin Lintilään saattoi helposti yhdistää monitulkintaisen määritteen mainio seuramies. Mikä ei siis tarkoita, että alkoholia olisi kulunut välttämättä liikaa, ainakaan Lintilällä.

Mikä nyt sitten on ministerille liikaa, sitähän tässä tunnutaan mittailevan.

---

Vaalivalvoja Korkki eli MTV Uutisten vaaliasiantuntija Jari Korkki on pitkän linjan politiikan toimittaja, joka aloitti TV-uransa MTV:n uutisten kesätoimittajana 1980-luvulla. Myöhemmin hänet on tultu tuntemaan muun muassa pitkäaikaisena Ylen politiikan toimittajana, sittemmin myös tuotteliaana tietokirjailijana ja viestintäasiantuntijana. MTV:n Pöllöraadissa Korkki on esiintynyt vuodesta 2019.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskuntavaalit