Kehittyneiden algoritmien avulla voi luoda aidon näköisiä valekuvia esimerkiksi ihmisistä ja maalauksista. Vastaavia palveluita löytyy netistä useita.
Digi- ja väestötietoviraston johtavan erityisasiantuntijan Kimmo Rousku on itse käyttänyt valekuvia vedättääkseen huijareita netissä.
– Väärennetyn kuvan tunnistaminen on hyvin hankalaa, ellei ole alan ammattilainen, Rousku sanoo.
Lue myös: Rakkaushuijari "Jennifer" yritti vedättää suomalaismiestä netti-Scrabblessa – paha virhe, näin Kimmo iski takaisin
Random Face Generator -sivu on yksi alusta, jolla valekuvia luodaan. Esimerkiksi nettirikolliset käyttävät kuvia huijausmielessä, mutta Rouskun tavoin, niitä voi myös käyttää huijareita vastaan.
– Laskentatehon ja algoritmien kehittyessä pystytään entistä paremmin luomaan oikeastaan mitä tahansa, mitä ihminen on tähän mennessä keksinyt, Rousku selostaa.
Väärennettyjen kuvien skaala ei rajoitu pelkästään ihmisistä luotuihin kasvokuviin, vaan algoritmien avulla luodaan myös ”tekotaidetta”.
– Tuolta muun muassa löytyy tekoälyjärjestelmiä, jotka voivat tuottaa piirustuksia, tauluja ja valokuvia, jotka ovat parempia kuin monenkaan ihmisen tekemät. Tekoälyn ja algoritmien avulla meillä tulee vastaan jatkossa aika muitakin hämmästyksen aiheita, kuin pelkästään synteettiset valokuvat, Rousku muistuttaa.
Internetistä löytyy erilaisia palveluita, joiden avulla kuvan aitoutta voidaan arvioida.
Huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi kuvan laatuun ja yksityiskohtiin. Myös kuvan metadata kertoo paljon; se paljastaa esimerkiksi kuvanottopaikan ja ajankohdan.
Katso yllä olevalta videolta esimerkki siitä, miltä valekuvat näyttävät!