Helsinkiin perustettiin tukipiste Suomessa asuville tai tänne paenneille ukrainalaisille. Tukipiste tarjoaa keskusteluapua sodan aiheuttamien traumojen käsittelyyn.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Ukrainan sota on järkyttänyt ihmisiä maailmanlaajuisesti ja luonnollisesti erityisesti itse ukrainalaisia.
Väestöliitto kuvailee tiedotteessaan Suomessa asuvien ukrainalaisten tuntoja vihaksi, peloksi sekä hädäksi oman maansa tilanteesta sekä huoleksi sinne jääneiden sukulaisten, tuttavien sekä ylipäätään kansalaisten puolesta.
Maasta paenneet ukrainalaiset ovat saattaneet todistaa läheltä hyvinkin traumaattisia tapahtumia. Tämän vuoksi Väestöliitto on avannut tukipisteen ihmisille, jotka kaipaavat ammatillista keskusteluapua. Keskusteluapua tarjotaan ensisijaisesti ukrainalaisille, heidän perheenjäsenilleen ja läheisilleen.
Lue myös: Näin voit auttaa ukrainalaisia Suomesta käsin – avustuslahjoituksilla pyritään auttamaan siviilejä
Vapaaehtoisvoimin toimiva walk-in tukipiste
Walk-in tukipiste
Keskusteluapua voi saada myös verkossa ja puhelimitse. On-line tapaamista voi pyytää soittamalla numeroon +358 50 3257 173 tai lähettämällä sähköpostia vanhemmuus@vaestoliitto.fi
Walk-in tukipiste on avoinna aina arkipäivisin klo 12 – 18. Muista ajoista on sovittava etukäteen.
Walk-in tukipiste toimii Väestöliitossa, osoitteessa Kalevankatu 16, sisäpiha.
Pelastakaa Lapset ry on järjestänyt tiloihin lapsille tarkoitetun Turvallisen tilan siksi aikaa, kun aikuiset juttelevat ammattilaisen kanssa.
Väestöliiton tiloissa Helsingin Kampissa sijaitseva walk-in tukipiste toimii tällä hetkellä suomen-, englannin-, ukrainan- ja venäjän kielillä. Tukipisteelle voi mennä keskustelemaan ammattilaisen, vapaaehtoisesti toimivan terapeutin kanssa ilman ajanvarausta ja nimettömänä.
Kyse ei ole pitkäkestoisesta terapiasta, vaan ennemminkin keskusteluavusta.
Toimintaa pyöritetään eri järjestöjen tuella vapaaehtoisvoimin. Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kautta toimintaan on saatu muun muassa ukrainan- ja suomenkielentaitoisia kieliavustajia.
Väestöliitto tähdentää tiedotteessaan, että venäjän kieltä puhuvat terapeutit ovat luotettavia, suomalaisissa järjestöissä toimiva henkilöitä.
Alkuvuodesta kerroimme, kuinka kirkko alkoi tarjota alle kolmekymppisille niin sanottua walk in -terapiaa.
Lue myös: Suomessa venäjänkieliset ovat kohdanneet rajuakin vihapuhetta Ukrainan sodan syttymisen jälkeen – "Ei me voida olla piilossa tai olla puhumatta"
3:29Kallion lukiolaiset vastaavat: Miten Ukrainan sota ja viimeisen parin viikon tapahtumat ovat vaikuttaneet sinuun?
Lue myös: Venäläiset ovat alkaneet jo pohtia pakoa kotimaastaan: "Moni kokee syvää häpeää ja syyllisyyden tunnetta"
Lähde: Väestöliitto